X

Eurogroup για κοινωνικό μέρισμα και ….4η αξιολόγηση

Το "μέλλον" του ΔΝΤ κι οι αποκρατικοποιήσεις. Τι άλλο θα συζητηθεί για την Ελλάδα στο περιθώριο του πρώτου Συμβουλίου χωρίς τον Σόιμπλε.

Ant1news

Η διανομή κοινωνικού μερίσματος, το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού και οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και προαπαιτούμενα που αφορούν όχι την 3η αλλά την 4η αξιολόγηση και την στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να συζητηθούν στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup.

Τρεις εβδομάδες πριν την κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία επαφών αναφορικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση, με την επιστροφή στο κοινωνικό σύνολο ποσού άνω του 1,2 δις από το υπερ-πλεόνασμα του 2017.

Αν και αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο Eurogroup στο οποίο η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα και μάλιστα το πρώτο μετά από πολλά χρόνια από το οποίο θα απουσιάζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «χαλαρός», αν και η Handelsblatt κάνει λόγο για "εύκολο Eurogroup για την Ελλάδα".

 

Αυτό καθώς στο περιθώριο θα υπάρξουν συζητήσεις και πιέσεις για τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, με στόχο να κλείσει το ταχύτερο, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την 4η αξιολόγηση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την απόφαση του ΔΝΤ τον Φεβρουάριο, αναφορικά με την στάση του έναντι του ελληνικού προγράμματος.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών έχουν προγραμματίσει την επιστροφή τους στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup του Δεκεμβρίου και όπως σημειώνουν αναλυτές, αυτό σημαίνει ότι πολλά προαπαιτούμενα θα πρέπει ως τότε να έχουν κλείσει μέσω τηλεδιασκέψεων.

Στα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης περιλαμβάνονται το θέμα των τραπεζών και των δυνητικών κεφαλαιακών αναγκών που εγείρει το ΔΝΤ και συνδέεται άμεσα με την πλήρη ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι δανειστές αναδεικνύουν και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ως στόχο, βάσει του προγράμματος, εισπράξεις 6 δις ευρώ ως και το 2018 για την απομείωση του χρέους, ωστόσο παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.

Στη συνεδρίαση των Yπουργών Οικονομικών αναμένονται και πολιτικές ζυμώσεις για τον διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς στην επόμενη συνεδρίαση, στις 4 Δεκεμβρίου, θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την αλλαγή σκυτάλης από τον Ιανουάριο.