X

Σέφτσοβιτς: πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας

Τι λέει ο Επίτροπος Ενέργειας για τα κονδύλια που παρέχονται για ενεργειακές αναβαθμίσεις. Η ΔΕΗ κυριάρχησε στην συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ant1news

«Εκτιμώ την ικανοποιητική πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η δυναμική όταν η ανάπτυξη ακολουθεί ανοδική πορεία. Μια ανταγωνιστική και πλήρως ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου είναι καίριας σημασίας. Επίσης προσβλέπω στην εξέταση τρόπων με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει πλήρως τα ταμεία για την πολιτική συνοχής. Μόνο κατά το διάστημα 2014-2020, περίπου 493 εκατ. ευρώ από την εν λόγω πηγή θα επενδυθούν για βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα, ιδίως των δημόσιων κτηρίων και των κατοικιών», τόνισε σε δήλωση του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, με την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό,  στο περιθώριο της 2ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου, της οποίας εξεφώνησε την εναρκτήρια ομιλία, το πρωί της Πέμπτης. Το απόγευμα, επισκέφθηκε το Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Κερατέας-Λαυρίου.  

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  εκπροσώπους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθώς και με διευθυντικά στελέχη προμηθευτών ενέργειας και διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

  

Ο κ. Σέφτοβις συναντήθηκε την Παρασκευή και με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, με τον οποίο συζήτησε εκτενώς τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων ρευστότητας της Δ.Ε.Η στο εγγύς μέλλον. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε έμφαση, όχι μόνο στην ανάγκη ανοίγματος της αγοράς, μέσω της εκπλήρωσης του στόχου ιδιωτικοποίησης του 40% της Δ.Ε.Η., αλλά κυρίως στη διάσωση της επιχείρησης και στην ανάγκη διασφάλισης της προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών που έχουν εκτινάξει σε 2,4 δις ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης.

 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τέλος στην ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της χώρας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την προτεραιότητα που δίνει στη χάραξη εθνικής ενεργειακής πολιτικής. 

Σε δήλωση του, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης επεσήμανε ότι «η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας μπορεί να την αναδείξει σε στρατηγικό συνομιλητή στην διαδικασία ολοκλήρωσης της Ενεργειακής Ένωσης, μιας από τις βασικότερες προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ. Το όφελος βέβαια θα είναι διπλό, για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Πιστεύω ότι εναπόκειται στην βούληση της χώρας να αδράξει τις νέες ευκαιρίες που αναφύονται και να αναβαθμίσει τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας όχι μόνο στον ευρωπαϊκό αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη».