X

Το Ευρωκοινοβούλιο απειλεί να μας “κόψει” τον γύρο και το κεμπάπ!

Τι αναφέρει η γερμανική εφημερίδα "Bιld" για την πρόταση που εξετάζει η Ευρωβουλή.

Ant1news

Σοβαρά μελετά το Ευρωκοινοβούλιο το ενδεχόμενο να απαγορέψει τη χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα, σύμφωνα με τη γερμανική Bild. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην παρασκευή γύρου, κεμπάπ και ντόνερ!

Το δημοσίευμα, μάλιστα, αναφέρει ότι αν εγκριθεί η πρόταση τα συγκεκριμένα είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Δεν είναι όμως μόνο η δυσαρέσκεια που θα προκαλούσε μία τέτοια κίνηση σε εκατομμύρια κόσμου ανά την Ευρώπη – δεδομένου του πλήθους των καταστημάτων κυρίως τουρκικών, αλλά και των μεταναστών και μη που είναι οι πελάτες τους – αλλά θα υπάρξει και οικονομικός αντίκτυπος, αφού καθημερινά παράγονται περίπου 500 τόνοι κρέατος για κεμπάπ, το 80% στη Γερμανία κάτι που μεταφράζεται σε 110.000 θέσεις εργασίας.

Το ζήτημα ξεκίνησε όταν η Επιτροπή Υγείας αντιτάχθηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κεμπάπ και ντόνερ. Η προσθήκη της συγκεκριμένης ουσίας επιτρέπεται στα φρέσκα κρέατα, όμως δεν υπάρχει κανονισμός για τη χρήση του στα κατεψυγμένα.

Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τις ανησυχίες της για τον αντίκτυπο που έχουν τα φωσφορικά άλατα στην υγεία, όταν χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα τρόφιμα, για το λόγο αυτόν δήλωσε αντίθετη στο να επιτραπεί η χρήση των ουσιών αυτών στο κρέας (πρόβειο, αρνίσιο, βοδινό, μοσχαρίσιο ή πουλερικό) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κεμπάπ και ντονέρ.

Οι βουλευτές, κυρίως η ομάδα των Πρασίνων που προκάλεσε το όλο θέμα, επικαλούνται μια επιστημονική έρευνα του 2012, η οποία έδειξε ότι τα φωσφορικά πρόσθετα στα τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακούς κινδύνους. Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) από τη δική της πλευρά σημειώνει πως δεν μπορεί να αποδοθεί ο κίνδυνος για τις συγκεκριμένες παθήσεις στο φώσφορο γενικά ή στα πρόσθετα φωσφορικού ασβεστίου.

Ωστόσο, άλλη επιστημονική μελέτη του 2013 ανέφερε τη σύνδεση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα φωσφόρου με την αύξηση θνησιμότητας στις ΗΠΑ. 

Σε πρώτη φάση η απόφαση «πέρασε» με 32 ψήφους, όμως η τύχη της θα κριθεί οριστικά στην Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνει 11 με 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, ενώ η EFSA πρόκειται να αναθεωρήσει την ασφάλεια των φωσφορικών προσθέτων στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2018.