X

Σεντένο: υπάρχουν δύο “προϋποθέσεις” για επιτυχή έξοδο από το μνημόνιο

"Θολώνει" τα σχέδια της Κυβέρνησης για "καθαρή έξοδο" ο επικεφαλής του Eurogroup. Ποιές προϋποθέσεις αναφέρει για την «επόμενη ημέρα».

Ant1news

"Θολώνει" τα σχέδια της Κυβέρνησης για "καθαρή έξοδο" απο τα μνημόνια, ο επικεφαλής του Eurogroup, σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα βαδίζει στον σωστό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο. Σε ομιλία του, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, το πρωί της Τετάρτης, στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει περάσει τα πιο δύσκολα στάδια».

Ο Mάριο Σεντένο ανέφερε ότι τα δεδομένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ενθαρρυντικά, καθώς η ανάπτυξη έχει επιστρέψει από το 2017 και η χώρα ανακτά πρόσβαση στις αγορές, ενώ επεσήμανε ότι το Eurogroup έχει συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης κι ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, εκτός από δύο που εκκρεμούν, ενώ η γενική αξιολόγηση είναι θετική.

 «Αν συνεχιστούν οι σημερινές πολιτικές, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να εξέλθει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Eurogroup, λέγοντας ότι τους επόμενους μήνες το Eurogroup πρέπει να εξετάσει την ομαλή επιστροφή της Ελλάδας σε μια «βιώσιμη χρηματοδότηση από τις αγορές», ενώ έχει ξεκινήσει η τεχνική συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. 

 

Η διασφάλιση πλήρους πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές μετά απο το τέλος του προγράμματος και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα είναι τα δύο "κλειδιά" για την επιτυχή έξοδο από το μνημόνιο, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μάριο Σεντένο, λέγοντας ότι όπως συνέβη και στην Πορτογαλία, η ελληνική κοινωνία πρέπει να ενστερνιστεί πλήρως τη διαδικασία που θα ακολουθήσει για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. 

Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν μετά απο τον Αύγουστο του 2018 και το τέλος του τρίτου μνημονίου αποφασίζονται απο την Ελληνική Κυβέρνηση, είπε ο Μάριο Σεντένο, υπογραμμίζοντας πάντως ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα «εργαλεία και οι μηχανισμοί» που υπάρχουν και αν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν.