X

Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν περισσότερα για τα “κόκκινα δάνεια”

Ποια είναι η συμφωνία των ελληνικών τραπεζών με την ΕΚΤ. Τι είπε για τα stress tests.

Ant1news

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν το ύψος των κόκκινων δανείων τους, είπε η Ντανιέλ Νουί, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής.

Η Νουί ανέφερε ότι ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, από τα stress tests του 2015, παραμένει η πρόκληση της εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

"Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να πράξουν περισσότερα και να δράσουν ταχύτερα", είπε, προσθέτοντας ότι η ικανότητα υψηλής κερδοφορίας των εγχώριων τραπεζών περιορίζεται από τις προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια.

"Επομένως κορυφαία προτεραιότητα των ελληνικών τραπεζών είναι να περιορίσουν σημαντικά την δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη βελτίωση των κριτηρίων έγκρισης πιστώσεων, και να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους", είπε και πρόσθεσε ότι "μόλις γίνει αυτό θα επιστρέψουν στην κερδοφορία".

Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει με την ΕΚΤ να μειώσουν κατά 40% έως το 2019 την μη εξυπηρετούμενη έκθεσή τους (NPE).

Η κυβέρνηση έχει περάσει από την βουλή μια σειρά νόμων που διευκολύνουν την διαχείριση των κόκκινων δανείων και τους πλειστηριασμούς, βασικά προαπαιτούμενα του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.

"Η θέσπιση νόμων αποτελεί απλώς το πρώτο βήμα. Πρέπει να ακολουθήσει και η εφαρμογή τους. Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα", είπε.

Σε ερώτηση για τα νέα stress tests ανέφερε ότι αυτά μόλις άρχισαν και δεν μπορεί να έχει κάποια εικόνα και ότι βασικός στόχος είναι να ολοκληρωθούν τον Μάιο, πριν βγει η χώρα από το μνημόνιο.

"Σε αυτή την άσκηση...δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας", είπε, προσθέτοντας ότι εάν υπάρξει υστέρηση κεφαλαίων θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης εντός δύο εβδομάδων.

"Το ενδεχόμενο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης με κρατικούς πόρους εξετάζεται μόνο σε περίπτωση αποτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης με ιδιωτικούς πόρους".