X

“Τίτλοι τέλους” στον αυτόματο μηχανισμό για το χρέος

Οι δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί, η πίεση του Βερολίνου και η θέση του ΔΝΤ. Ποια ενδεχόμενα άφησε ανοιχτά η Κομισιόν.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Για μία ακόμη φορά πέρασε η θέση των Γερμανών στο θέμα του χρέους, αφού δια στόματος του αρμόδιου Επιτρόπου Μοσκοβισί, κλείνει το θέμα του αυτόματου μηχανισμού και μπαίνει στο «ντουλάπι».

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πίστευαν ότι ο διάδοχος του κ. Σόιμπλε θα ήταν μετριοπαθής, δυστυχώς διαψεύδονται, αφού το σενάριο του αυτόματου μηχανισμού, ήταν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό!

Βέβαια, τους τίτλους τέλους δεν τους έριξε κάποια γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες, αλλά ο ίδιος ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος σε συνέντευξη του στην Agence Europe, «μάζεψε» τον αυτόματο μηχανισμό με κομψό πλην όμως σαφή τρόπο. «Εκτιμώ ότι ο αυτοματισμός είναι μία καλή βάση, αυτός δεν θα πρέπει, ωστόσο, να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκφραση πολιτικής βούλησης», τόνισε, προσθέτοντας ότι ένα ημι-αυτόματο σύστημα είναι μάλλον η καλλίτερη επιλογή.

 

Έτσι έγινε σαφές ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί αυτόματες διαδικασίες αναφορικά με την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού Χρέους, καθώς πολύ απλά οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Στόχος του Βερολίνου είναι τα όποια μέτρα συμφωνηθούν στην παρούσα φάση, να ενεργοποιούνται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις ήτοι εφόσον η Ελλάδα «κάνει το μάθημα της», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι Γερμανοί σε όλες τις κρίσιμες περιόδους του ελληνικού σήριαλ.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Γερμανία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τελεί υπό ασφυκτική επιτήρηση και θα αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος ήτοι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική χαλάρωση, σε βάθος πολλών ετών. Υπό αυτήν την έννοια, το αποκαλούμενο Ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο συνιστά μείζων πρόκληση για την ελληνική πλευρά, καθώς θα πρέπει να ενσωματώσει όλες εκείνες τις απαιτήσεις που εγείρουν οι Γερμανοί και οι Βόρειοι σύμμαχοι τους.

Τώρα, όπως είναι αναμενόμενο, όλα τα μάτια είναι στραμμένα, σε ΔΝΤ και Γαλλία, για να δούμε τις αντιδράσεις, όπου και οι δύο πλευρές διαπιστώνουν για ακόμη μία φορά ότι η Γερμανία δεν είναι εύκολος αντίπαλος, αφού η γερμανική άποψη υπερισχύει και μάλιστα σε μια περίοδο όπου γίνονται έντονες διεργασίας για την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, ενώ αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ που ζητά αυτοματοποιημένες διαδικασίες, οι πληροφορίες από το Βερολίνο συγκλίνουν στο ότι το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του δεν τρομάζει, πλέον, τη γερμανική πλευρά. ​