X

Ντομπρόβσκις: Η “Οδύσσεια” της Ελλάδας πλησιάζει στο τέλος της

Τι είπε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την ελάφρυνση του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις μεταρρυθμίσεις.

Ant1news

Την ανάγκη για εμπροσθοβαρή μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα διασφαλίσουν την σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές, επεσήμανε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, λέγοντας ότι όλες οι πλευρές εργάζονται με στόχο μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, αν θέλει η οικονομία να τεθεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και να τηρήσει τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Αργότερα τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να μειωθούν, αν και δεδομένων των επιπέδων του χρέους, τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα, όπως σημείωσε. 

«Η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού, μίας Οδύσσειας θα έλεγε κανείς» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, όπως φαίνεται σε δείκτες, μεταξύ άλλων, της ανάπτυξης, της ανεργίας και των επενδύσεων. 

 

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, είπε μεν ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια, δεδομένου ότι το ποσοστό τους στην Ελλάδα παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, είπε ότι μετά την περσινή επίδοση, που ήταν η καλύτερη εδώ και μία δεκαετία και δη καλύτερη από εκείνη των ΗΠΑ, η ανάπτυξη θα συνεχιστεί φέτος, αν και με βραδύτερους ρυθμούς. Σημείωσε ότι η απασχόληση είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ οι επενδύσεις ανακάμπτουν και τα δημοσιονομικά μεγέθη βελτιώνονται, ωστόσο προειδοποίησε για κινδύνους από τον πολεμικό πόλεμο που έχει ενσκήψει εσχάτων και την έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές.