X

Κομισιόν: θετικά βήματα ανάπτυξης στην αρχή του 2018 για την Ελλάδα

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ant1news

Η ελληνική οικονομία ξεκίνησε δυναμικά το πρώτο τρίμηνο του 2018 σημειώνει η Κομισιόν στις καλοκαιρινές της προβλέψεις για την ελληνική οικονομία στις οποίες επαναλαμβάνει την εκτίμησή της για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος και 2,3% το 2019.

Όπως αναφέρει μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

Θυμίζει ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πραγματική αύξηση του ΑΕΠ 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια σε ότι αφορά την οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι «που επιβεβαιώνει ότι το φρενάρισμα στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν προσωρινό και ότι η Ελλάδα ανακάμπτει.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το 2018 και το 2019, με ρυθμούς 2,1 % φέτος, χαμηλότερα από το 2,3% που προέβλεπε στις προηγούμενες εκτιμήσεις της τον Μάιο και 2% το επόμενο έτος στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο, μετά από πέντε διαδοχικά τρίμηνα έντονης επέκτασης, η οικονομική δυναμική μετριάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και τώρα αναμένεται να είναι κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερη απ' ό,τι είχε προβλεφθεί την άνοιξη, τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ.

Η αλλαγή των εκτιμήσεων έρχεται μετά τις εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αυξημένες τιμές αργού, που ωθούν τον πληθωρισμό του μπλοκ υψηλότερα. Η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης θα επηρεάσει όλες τις μεγάλες οικονομίες του μπλοκ, αλλά αναμένεται να δώσει μεγαλύτερο χτύπημα στην Ιταλία, καθώς η χώρα θα έχει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη.  

 


Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης αναμένεται να κατεβάσουν ταχύτητα φέτος και την επόμενη χρονιά. Το ΑΕΠ της Γερμανίας θα επιβραδυνθεί στο 1,9% φέτος και το 2019, από την προηγούμενη εκτίμηση του 2,3% το 2018 και 2,1% το 2019. Η Γαλλία θα τρέξει με 1,7% φέτος και του χρόνου, λιγότερο από το 2% που προέβλεπε προηγουμένως και χαμηλότερα από το 1,8% που έβλεπε για το 2019. Η Ιταλία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,3%, λιγότερο από το 1,5% που ανέφεραν οι εκτιμήσεις του Μαΐου.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου από την άνοιξη, ο πληθωρισμός φέτος προβλέπεται πλέον να φθάσει κατά μέσο όρο στο 1,9 % στην ΕΕ και στο 1,7 % στη ζώνη του ευρώ. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε αύξηση 0,2 εκατοστιαίων μονάδων σε αμφότερες τις περιοχές από την άνοιξη. Οι προβλέψεις για το 2019 αυξήθηκαν στο 1,7 %, δηλαδή κατά 0,1 εκατοστιαίες μονάδες για τη ζώνη του ευρώ, αλλά παραμένουν αμετάβλητες στο 1,8 % για την ΕΕ. 

Μπακογιαννη: εγκλωβισμός στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης

H Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως παρουσιάζονται στην τακτική Ενδιάμεση Έκθεσή της, επιβεβαιώνουν τον εγκλωβισμό της στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη το 2018 θα παραμείνει κάτω του 2% του Α.Ε.Π. (1,9%). Την ίδια στιγμή, χώρες που ακολούθησαν προγράμματα προσαρμογής όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανακτώντας την απώλεια πλούτου που υπέστησαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η στάσιμη εγχώρια κατανάλωση, η περιορισμένη αύξηση της απασχόλησης, το μεγάλο επενδυτικό κενό και η αδύναμη αύξηση των εξαγωγών δεν επαρκούν για να οδηγήσουν στην ισχυρή και διατηρήσιμη ανάταξη της οικονομίας.