X

Επίδειξη ισχύος το “γερμανικό γυμνάσιο” με το πάγωμα της δόσης …λόγω ΦΠΑ

Έγκριση επί της αρχής από τον ESM για την εκταμίευση. Η στρατηγική του Βερολίνου και οι παρενέργειες του “μπλόκου”. Τι θα γίνει με τις συντάξεις.

Ant1news

Το γερμανικό "μπλόκο" στην καταβολή της δόσης των 15 δις ευρώ, που πλέον μετατίθεται τουλάχιστον για τις αρχές Αυγούστου, με αιτία ή πρόσχημα την απόφαση της Κυβέρνησης για «πάγωμα» της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά που δέχονται κύματα προσφύγων, αποτελεί, σύμφωνα με τις ερμηνείες αναλυτών και ειδικών, ως μία επίδειξη ισχύος από την πλευρά του Βερολίνου.

Βασικός στόχος του Όλαφ Σολτς είναι να μην δημιουργηθεί προηγούμενο ανοχής σε παρεκκλίσεις από όσα έχουν συμφωνηθεί, όπως διαμήνυσε και μιλώντας στην Ευρωβουλή, λίγες ώρες πριν από το Eurogroup.

Πάντως, ήδη ο Πάνος Καμμένος, με ανάρτηση του στο Twitter, υποστηρίζει, αναφέροντας συγκεκριμένες προτάσεις, ότι το ΥΕΘΑ μπορεί να προσφέρει τα ισοδύναμα που ζητά το Βερολίνο.

«Αυτό είναι μια πάρα πολύ μικρής σημασίας και μικρού μεγέθους δημοσιονομική ρύθμιση που θα γίνει εντός των ημερών και τον Αύγουστο θα γίνει κανονικά η εκταμίευση των 15 δισ. και επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Εγκρίθηκε επί της αρχής η εκταμίευση της δόσης

Το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των 15 δις ευρώ προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας, αναφέρεται σε ανάρτηση στο Twitter από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σημειώνοντας ότι «μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα ακολουθήσει γρήγορα πολύ πριν το τέλος του προγράμματος του ESM».

Αφορολόγητο και συντάξεις 

Προειδοποίηση υπήρξε και για την δημοσιονομική προσαρμογή. «Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων, που όπως είπε, πρέπει να γίνει για να μην πληγεί η αξιοπιστία της χώρας.