X

Ρέγκλινγκ: γιατί άργησε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα

Τρεις οι λόγοι της καθυστέρησης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM…

Ant1news

Τρεις λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η Ελλάδα να εξέλθει από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής απαρίθμησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε πάνελ στο Μόναχο.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ:

-          «στην Ελλάδα τα προβλήματα ήταν πιο βαθιά, σε σύγκριση με άλλες χώρες που εισήλθαν σε προγράμματα διάσωσης.

-          η διοίκηση της χώρας είναι πιο αδύναμη από ό,τι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

-          το πρώτο εξάμηνο του 2015, η χώρα ανέτρεψε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Υπήρξε μία προσπάθεια να σταματήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνηθεί. Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να οπισθοχωρήσει εκ νέου στην ύφεση. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως αυτό το κόστος ανέρχεται σε 86 εκατ. ευρώ».

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε πάντως πως έκτοτε, η Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο. Όπως εξήγησε, η μείωση των συντάξεων και μισθών κατά 20-30% ήταν απαραίτητη, δεδομένου ότι είχαν αυξηθεί γρηγορότερα από ό,τι η παραγωγικότητα στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να πληγεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ανέφερε, δε, ότι από το 2016, ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σταθερά πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το 2009 εμφάνιζε έλλειμμα 15%. Συνεπώς, κατά τον κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα έχει κάτι κοινό με τη Γερμανία, η οποία επίσης εμφανίζει μικρό πλεόνασμα.

Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε πως το πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου και η τελική δόση ύψους 15 δισ. θα εκταμιευθεί μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες.

Όπως συμπλήρωσε, αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα διαθέτοντας “μαξιλάρι” ρευστότητας ύψους 24 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, που αρκεί για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για 22 μήνες μετά από το τέλος του προγράμματος.