X

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις, αλλά...

Τι θα γίνει με την μείωση του αφορολόγητου το 2020. Τι άλλο αναφέρεται στην έκθεση της για την ελληνική οικονομία.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Καταργείται, ως αχρείαστο δημοσιονομικά το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είπε σήμερα ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την παρουσίαση τη πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα.

«Θα έβαζε 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους σε κίνδυνο φτώχειας. Δεν το θέλαμε, δεν χρειάζεται", σημείωσε ο Επίτροπος, εκτιμώντας ότι η εισήγηση της Κομισιόν θα περάσει από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου χωρίς πρόβλημα. Κατά το Μοσκοβισί, όλη αυτή η ιστορία δίνει κι ένα πολιτικό μάθημα: οι προσπάθειες των Ελλήνων και το πρόγραμμα αποδίδουν καρπούς και στο δημοσιονομικό πεδίο και στο πεδίο της οικονομικής μεγέθυνσης. Συμπλήρωσε, δε, ότι ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση προνομοθετημένων μέτρων, χωρίς να αναφερθεί, πάντως, στη μείωση του αφορολογήτου, που είναι προγραμματισμένη για την Πρωτοχρονιά του 2020. 

Και κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά νέα, αφού η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης καταγράφει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχουν μείνει από τις "ουρές" του 3ου Μνημονίου

«Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι Αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μια προειδοποίηση αναφορικά με την εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος.

 

«Η ενεργοποίηση των μέτρων για το Χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το Χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση αυτή θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, καλώντας την κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος. 

Η εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs - SMPs) δεν μπορεί να γίνει πριν από το Φεβρουάριο του 2019, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, διαψεύδοντας ουσιαστικά χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters.

Ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι οι δόσεις προς την Ελλάδα αποδεσμεύονται μετά από 6 μήνες τουλάχιστον και δεδομένου ότι η τελευταία δόση αποδεσμεύτηκε τον Αύγουστο, η επόμενη δεν μπορεί να αποδεσμευτεί πριν από τον Φεβρουάριο. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, όπως είναι η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, γίνεται μετά από τη θετική αξιολόγηση της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι εμφανείς και προφανείς καθυστερήσεις παρατηρούνται στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στις ιδιωτικοποιήσεις κυρίως στο πεδίο της Ενέργειας, στη στελέχωση της ΑΑΔΕ, στην ολοκλήρωση των αλλαγών στο Δημόσιο. ​