X

Μοσκοβισί: ανάγκη για “λελογισμένη” αύξηση του κατώτατου μισθού

Τι ειπώθηκε στην συνάντηση του Επιτρόπου με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, ενόψει της αξιολόγησης από τους δανειστές.

Ant1news

Η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η νέα ρύθμιση οφειλών σε Ταμεία και Δ.Ο.Υ., καθώς και ο ρυθμός μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μερικά από τα «αγκάθια» στις επαφές Κυβέρνησης- δανειστών για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, με προεξάρχοντες τους Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργο Σταθάκη.

«Είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας όμως ότι υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει, συνδέοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την εκταμίευση 750 εκατομμυρίων ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων τον Μάρτιο. «Υπάρχει ακόμα δουλειά η οποία πρέπει να γίνει, είμαστε σε καλό δρόμο και κοινός μας στόχος είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία» είπε προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας».

Σε ότι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε υπέρ των μισθολογικών αυξήσεων, αλλά με «ενδεδειγμένο τρόπο», επισημαίνοντας με νόημα ότι «πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες,  λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της οικονομίας και τα δεδομένα σε άλλες χώρες».

Λίγο αργότερα, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά υποστηρίζει «ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντα υπόψη και την ανεργία».

 

Η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι η πρόταση της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου είναι για αυξήσεις 5%-10%, «την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη». Απαντώντας σε δημοσιογράφους για την παραγωγικότητα, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου, από το 1995 - οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία - η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%.

Άλλο ζήτημα το οποίο αναλύθηκε στην σύσκεψη, καθώς αφορά την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, είναι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και οι εκκρεμείς συντάξεις. Σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου, «είμαστε κάτω από τις 40.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, κάτω από τις 40.000 για τις επικουρικές και κάτω από τις 16.000 αιτήσεις για τα εφάπαξ και υπολογίζεται ότι έως τον Απρίλιο θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους».

Ακόμη, σε ότι αφορά την ρύθμιση χρεών σε έως 120 δόσεις, η Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε ότι θα είναι για όλους τους οφειλέτες, αλλά ότι θα προβλέπεται «ταβάνι» για τις δόσεις, βάσει χρέους.

 

Μοσκοβισί: όταν τελειώνει το πρόγραμμα δεν σταματάμε…

"Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος του δρόμου αλλά είναι σε καλό δρόμο για να ανακάμψει", δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνογαλλικό επιμελητήριο.

Ο κ. Μοσκοβισί ήταν σαφώς πιο αιχμηρός στις βραδινές τοποθετήσεις του έναντι των προηγούμενων δηλώσεων του στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι το τέλος του προγράμματος δεν ταυτίζεται με το τέλος των προκλήσεων και περιγράφοντας την προσδοκία αλλά και την απαίτηση, όπως είπε, τήρησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Με εκτενή αναφορά στα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το τραπεζικό σύστημα κυρίως εξαιτίας των κόκκινων δανείων, ο κ. Μοσκοβισί περιέγραψε τέσσερις προκλήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα εστιάζοντας στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την πραγματοποίηση και ιδιωτικοποιήσεων, στον τραπεζικό τομέα όπου όπως είπε δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς επαρκή πρόσβαση στην τραπεζική πίστη, στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος αλλά και στην εξασφάλιση συνθηκών συμμετοχής όλων των Ελλήνων στην ανάπτυξη.

«Όταν τελειώνει το πρόγραμμα δεν σταματάμε, δεν αφήνουμε το ποδήλατο στην άκρη, συνεχίζουμε να κάνουμε πετάλι», είπε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες ενόψει ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών θα είναι καθοριστικές.

Είναι πολύ σημαντικό η περίοδος των εκλογών να μην αποσπάσει την προσοχή από τις μεταρρυθμίσεις, η επόμενη κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσει στενές σχέσεις με την Κομισιόν, θα ήταν καταστροφικό ένα πισωγύρισμα στις δεσμεύσεις».