X

Αναβίωσαν και φέτος τα “Αλευρομουτζουρώματα” στο Γαλαξίδι (φωτο)

Εκατοντάδες κόσμου από όλη τη χώρα βρέθηκαν και φέτος στο Γαλαξίδι για το απολαυστικό έθιμο. Και το διασκέδασαν, όπως φαίνεται και στις εικόνες.

Ant1news

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αναβίωσαν τα «αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξίδι.

Το ντόπιο μοναδικό έθιμο «προστάζει» τους μασκαράδες να πετούν και να μουτζουρώνονται με χρωματιστό αλεύρι.

Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού να μουτζουρώνονται και προχώρησαν προς το κέντρο του γραφικού χωριού, με αυτοκίνητα και με τα πόδια, καταλήγοντας στο μικρό λιμάνι της πόλης.

Οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα βάθη του χρόνου. Χαρακτηριστικό είναι ότι, υπάρχουν αναφορές από το 1801 για το έθιμο. Ο Ιρλανδός περιηγητής Έντουαρντ Ντόντουελ περιγράφει ότι οι Γαλαξιδιώτες, παρά τη σκλαβιά τους, έδειχναν μεγάλο ζήλο στην προετοιμασία του. Ο Ευθύμιος Γουργουρής στο βιβλίο του «Το Γαλαξείδι στον καιρό των καραβιών» αναφέρει ότι τα αλευρομουτζουρώματα είναι πολύ παλιότερα «από την εποχή των καραβιών».

 

 

Η παράδοση υποστηρίζει ότι οι Γαλαξιδιώτες θαλασσοπόροι είδαν σε πόλη της Σικελίας παρόμοιες ομαδικές λαϊκές γιορτές, ενώ κατ’ άλλους οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στο Βυζάντιο, στους γελωτοποιούς του Ιπποδρόμου που ζωγράφιζαν τα πρόσωπά τους.