X

Γρεβενά - Έκρηξη σε εργοστάσιο: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους τρεις νεκρούς

υγκλονίζει η περιγραφή του πυράρχου Αντώνη Καλαϊδόπουλου στον ΑΝΤ1 από το σημείο της έκρηξης στο εργοστάσιο πυρομαχικών στα Γρεβενά.

Ant1news

Σοκαρισμένο παραμένει το πανελλήνιο από το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στα Γρεβενά με θύματα τριες εργαζόμενους της εταιρείας ΕΛΤΕΚ.

Πρόκειται για τον 46χρονο Χαράλαμπο Κικίδη από τον Πολύμυλο Κοζάνης, τον 33χρονο Ζήση Αποστολίδη από τα Γρεβενά και τον 36χρονο Κώστα Ορφανίδη με καταγωγή από το χωριό Δήμητρα Γρεβενών.

Τυχερός ήταν ένας τέταρτος υπάλληλος, ο οποίος εργαζόταν στο εργοστάσιο ως φύλακας. Μόλις είχε γίνει αλλαγή της βάρδιας και ο ίδιος είχε απομακρυνθεί από το σημείο. Όμως τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής σε κατάσταση σοκ. Σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου Γρεβενών Ευτυχία Καπάτου η κατάσταση υγείας του φύλακα δεν εμπνέει ανησυχία ενώ του έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

 

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, "Καλημέρα Ελλάδα" ο Πύραρχος Αντώνης Καλαϊδόπουλος δήλωσε ότι συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες για τις συνθήκες του δυστυχήματος αλλά και των εντοπισμό των τριών εργαζομένων. 

Ο κ. Καλαϊδόπουλος μίλησε για τεράστια καταστροφή.εν έχει μείνει απολύτως τίποτα από το εργοστάσιο λόγω της σφοδρής έκρηξης" είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Καλαϊδόπουλο από τον Δήμο, την Περιφέρεια αλλά και από ιδιώτες θα τοποθετηθούν μηχανήματα στον τόπο της τραγωδίας προκειμένου να σηκωθούν τα συντρίμμια, τα μπάζα και οι λαμαρίνες για να συνεχιστεί το έργο της αναζήτησης αγνοουμένων. 

 

Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ, με εντολή του Εισαγγελέα η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στην Αστυνομία, ενώ πριν την είχε αναλάβει η Πυροσβεστική. 

Τον θάνατο τριών εργαζομένων επιβεβαίωσε η εταιρεία

Η εταιρεία ΕΛΤΕΚ με νεότερη ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε τον θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια τραγικού δυστυχήματος.

«Είμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε το θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο μας στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια ατυχήματος στη γραμμή παραγωγής της μονάδας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία και προσθέτει:

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για το χαμό των συναδέλφων μας και να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας προς τους οικείους τους.

Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θανόντων, με τις οποίες είμαστε σε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή. Η εταιρεία μας θα σταθεί δίπλα τους με κάθε τρόπο, έμπρακτα και ηθικά.

Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος εξακολουθούν να τελούν υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, με τις οποίες η εταιρεία μας συνεργάζεται πλήρως».

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ανακοίνωση του, «εκφράζει την οδύνη του για το  εργατικό δυστύχημα στις εγκαταστάσεις  εταιρείας παραγωγής εκρηκτικών στα Γρεβενά, που οδήγησε στον τραγικό θάνατο τριών εργαζομένων. Δυστυχώς ένα ακόμα τραγικό  δυστύχημα έρχεται να προστεθεί το τελευταίο διάστημα στη συνεχώς αυξανόμενη λίστα μικρότερων ή μεγαλύτερων εργατικών ατυχημάτων,  αναδεικνύοντας με τον χειρότερο τρόπο την έλλειψη βασικών μέτρων υγείας και ασφάλειας στις επιχειρήσεις, η οποία διαρκώς επιδεινώνεται λόγω της υποβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών  και του γενικευμένου κλίματος εργοδοτικής αυθαιρεσίας που επικρατεί.Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη η έκρηξη σε ένα εργοστάσιο που λόγω της φύσης των εργασιών του θα έπρεπε να υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας καθώς και την πλήρη  απόδοση και επιμερισμό των ευθυνών για την ανείπωτη τραγωδία. Συγχρόνως με την πλήρη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων από την πολιτεία. Το υπουργείο Εργασίας  οφείλει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του  και  να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Να σταματήσει εδώ και τώρα την συνεχιζόμενη υποβάθμιση  της  Επιθεώρησης Εργασίας και συνολικά των ελεγκτικών μηχανισμών και να ενεργοποιήσει άμεσα τους σχετικούς φορείς στην κατεύθυνση της στήριξης με όλους τους τρόπους (ενημερωτικούς, προληπτικούς, κατασταλτικούς) της λήψης  των απαραίτητων μέτρων για την  υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Στις οικογένειες των αδικοχαμένων εργαζόμενων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την αμέριστη στήριξή μας, και στους τραυματίες ευχόμαστε ταχεία και πλήρη ανάρρωση». 

«Άλλο ένα εργατικό θανατηφόρο ατύχημα προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των τραγωδιών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε χώρους εργασίας. Το τραγικό αυτό συμβάν με τον θάνατο τριών νέων εργαζομένων, αποδεικνύει την ανυπαρξία υπεύθυνης πολιτικής για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Μέχρι που θα φτάσει η αδιαφορία της Κυβέρνησης; Τι άλλο τραγικό χρειάζεται να συμβεί; Ζητάμε κατεπείγουσα διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος, γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων και απόδοση ευθυνών», δήλωσε ο Γιώργος Μουλκιώτης, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής. 

Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανία - Ζελένσκι: αποτροπή νέας απόπειρας δολοφονίας του

Europa Conference League: τελικός στην… Ελλάδα;

Βραζιλία: φονικές πλημμύρες στην Πετρόπολις (εικόνες)