X

Όλα έτοιμα για τις “τζαμάλες” στα Ιωάννινα (βίντεο)

Το έθιμο της Αποκριάς που χρόνια τώρα αναβιώνει στην ηπειρώτικη πρωτεύουσα.

Ant1news

Στις «τζαμάλες» οδηγούν την Κυριακή της Αποκριάς όλοι οι δρόμοι της πρωτεύουσας της Ηπείρου, καθώς προσελκύουν μικρούς και μεγάλους.

Εκατοντάδες επισκέπτες βρίσκονται στα Ιωάννινα για το τριήμερο της Αποκριάς, έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά το έθιμο που έχει ρίζες στα βάθη του χρόνου.

Αναμμένες φωτιές «ξορκίζουν» το κακό εδώ και χρόνια, με τον «Μεξικάνο» να τις ανάβει.

Ο αρμόδιος σύλλογος, «Το Κάστρο» είναι αυτός που τα τελευταία 20 χρόνια φροντίζει ώστε να είναι όλα έτοιμα για το άναμμα της «τζαμάλας» του Κάστρου.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, μιλώντας στο epirus-tv-news.gr, «τα παλιότερα χρόνια σε κάθε πλατεία και σε κάθε σταυροδρόμι άναβε και μια τζαμάλα ,με τις γειτονιές να συναγωνίζονται για το ποιος θα έχει την μεγαλύτερη και την πιο λαμπερή ,ενώ κανταδόροι στο πέρασμά τους  ξεσήκωναν τον κόσμο σε ένα ξέφρενο γλέντι μέχρι το πρωί!».

Πλέον, στην μικρή «πολιτεία» του Κάστρου ανάβει κάθε χρόνο μια από τις δημοφιλέστερες τζαμάλες της πόλης ,με τη τζαμάλα να ανάβει με ένα ξεχωριστό «τελετουργικό» ,με πρωταγωνιστές τα παιδιά της γειτονιάς.

Το άναμμα της «τζαμάλας» θα γίνει στις 18:00 από μικρά παιδιά που με δύο δαδιά στα χέρια τους θα ανάψουν όλα μαζί την τζαμάλα.