X

Ναυμαχία στη θάλασσα της νότιας Κίνας

Κινεζική ακταιωρός εμβόλισε, on camera, βιετναμέζικο περιπολικό

Ant1news


Η κινεζική ακταιωρός καταδιώκει την Βιετναμική, ρίχνοντας και με αντλία νερού, ανοικτά των νησιών Παρασέλ, στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Πάνω από τα δύο πλοία κάνει χαμηλή πτήση ένα κινεζικό αεροσκάφος.

Το κινεζικό σκάφος πλησιάζει το βιετναμέζικο και το εμβολίζει. Από τη σύγκρουση των δύο ακταιωρών δεν υπάρχουν τραυματίες, αλλά στο βιετναμέζικο προκαλείται ρήγμα στην δεξιά πλευρά. Τη ζημιά επισκευάζουν οι ναύτες της ακταιωρού του Βιετνάμ.

Οι εμβολισμός είναι ενδεικτικός της έντασης που επικρατεί στην θαλάσσια περιοχή των νησιών Παρασέλ, που τα διεκδικούν Κίνα και Βιετνάμ. Η ένταση έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή τη ρυμούλκηση μίας κινεζικής εξέδρας άντλησης πετρελαίου στα διαφιλονικούμενα νερά.

Γύρω από την εξέδρα περιπολούν διαρκώς κινεζικά πλοία, ενώ το Βιετνάμ στέλνει περιπολικά που προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό. Την περασμένη εβδομάδα το Ανόι κατηγόρησε το Πεκίνο ότι ένα κινεζικό περιπολικό βύθισε βιετναμέζικο αλιευτικό κοντά στην εξέδρα.



Η Κίνα διεκδικεί τον έλεγχο του συνόλου της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά στην περιοχή εγείρουν διεκδικήσεις και η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.