X

“Τελεσίγραφο” του Πεκίνου στον Τραμπ

Με αντίποινα απειλεί η Κίνα τις ΗΠΑ εάν ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινήσει εμπορικό “πόλεμο”.

Ant1news


Με μποϊκοτάζ στις πωλήσεις Boeing, iPhone  και αμερικανικών αυτοκινήτων προειδοποιεί η Κίνα εάν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ υλοποιήσει την «αφελή» προεκλογική του υπόσχεση να επιβάλλει υψηλούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

«Οι παραγγελίες Boeing θα αντικατασταθούν με Airbus. Οι πωλήσεις αμερικάνικων αυτοκινήτων και iPhone στην Κίνα θα δεχθούν πλήγμα και θα παγώσουν οι αμερικάνικες εισαγωγές σόγιας και αραβοσίτου» γράφει η φιλοκυβερνητική κινεζική εφημερίδα Global Times . «Το Πεκίνο μπορεί επίσης να περιορίσει τον αριθμό των Κινέζων φοιτητών στις ΗΠΑ» προσθέτει η εφημερίδα.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η κινεζική εφημερίδα δεν θεωρεί πιο πιθανό σενάριο την επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ , εκτιμώντας πως αποτελεί περισσότερο προεκλογική ρητορική.

Οι Global Times επισημαίνουν πως όταν το 2009 οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στις εισαγωγές λάστιχων αυτοκινήτου από την Κίνα, το Πεκίνο απάντησε με δασμούς σε εξαρτήματα αυτοκινήτων και κοτόπουλα από τις ΗΠΑ.

«Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ είχαν καταγράψει απώλειες. Από τότε, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν ξεκίνησε κανέναν εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας. Αν ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 45% στις εισαγωγές από την Κίνα, το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες θα παραλύσει» καταλήγει η εφημερίδα.