X

Το αδιέξοδο…

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια! Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι αυτή η «αλήθεια» είναι μια και μοναδική, δεν έχει πολλές ερμηνείες.

Ant1news

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια! Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται, κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση στηριζόμενη πρωτίστως στην «εκτόξευση» του πρωτογενούς πλεονάσματος. Λιγότερο δε στα στοιχεία για την ύφεση και την ανεργία που εμφανίζονται μεν οριακά βελτιωμένα, αλλά κάθε άλλο παρά «υπερήφανο» μπορεί να κάνουν το όποιο οικονομικό επιτελείο.

Σε κάθε περίπτωση η «ατάκα» που κυριαρχεί στα χείλη των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο», αφού τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται, αργά αλλά σταθερά.

Σημαίνει άραγε αυτό ότι τα προβλήματά μας, λύθηκαν; Φυσικά και όχι. Σημαίνει ότι ο «μαραθώνιος» τελείωσε; Φυσικά και όχι. Σημαίνει ότι βλέπουμε «φως στο τούνελ»; Μάλλον όχι, αφού χρειάζονται αρκετά χρόνια για να αφομοιωθούν οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αυτές που έχουν ήδη υιοθετηθεί, μέχρι να γίνουν ορατές οι αλλαγές.

Ίσως, όμως, να σημαίνει ότι δεν θα πάμε… χειρότερα. Χωρίς όμως κι αυτό να σημαίνει ότι οι πολίτες… θα «ευημερήσουν» σύντομα.

Και πώς μπορεί να γίνει αυτό άλλωστε, όταν μόνο το 2013 περισσότεροι από 2,6 εκατ. πολίτες άφησαν απλήρωτα χρέη στην Εφορία πάνω από 10 δισ. ευρώ. Πώς μπορεί να γίνει όταν τα «φέσια» του δημοσίου τον Ιανουάριο ήταν στα 4,8 δισ. ευρώ.

Νούμερα που δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση, αφού το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει, και άρα λένε… την αλήθεια!

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι αυτή η «αλήθεια» είναι μια και μοναδική, δεν έχει πολλές ερμηνείες.

Διότι πολύ απλά τα χρέη πλέον δημιουργούνται όχι από τους φοροφυγάδες, αλλά από συνεπείς φορολογούμενους που, δυστυχώς, λόγω της αδιέξοδης «εξοντωτικής» οικονομικής πολιτικής, με την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών και τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, δεν μπορούν όχι τις οφειλές τους να εξοφλήσουν αλλά ούτε καν «βόλτα» να τα φέρουν.

Διότι πολύ απλά τα χρέη δημιουργούνται πλέον από τις υγιείς επιχειρήσεις, όσες φυσικά έχουν απομείνει, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην υψηλή φορολογία των κερδών που ισχύει στη χώρα μας και, προς τιμήν τους, προτιμούν να μην βάλουν λουκέτο και να μην πετάξουν στο δρόμο τους εργαζόμενούς τους, αλλά να μην πληρώσουν την Εφορία.

Πολλώ δε μάλλον όταν τις επιχειρήσεις αυτές τις έχει «φεσώσει» το ίδιο το κράτος, το οποίο για να παρουσιάζει αυξημένα έσοδα και εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα, δεν επιστρέψει φόρους και ΦΠΑ. Και το χειρότερο, δεν είναι ακόμη και σήμερα σε θέση το δημόσιο να προχωρήσει στον πολυδιαφημισμένο συμψηφισμό των χρεών, που θα δώσει ομολογουμένως ανάσα σε χιλιάδες επιχειρηματίες.

Αυτή, είτε αρέσει, είτε όχι στην κυβέρνηση, είναι η αλήθεια που λένε οι συγκεκριμένοι αριθμοί. Οι οποίοι πάντως πιστοποιούν επίσης ότι «ρευστό» στην αγορά δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη.

Κι όσο η ρευστότητα απουσιάζει τόσο καθυστερεί η ανάπτυξη. Κι όσο η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη στη δίνη φόρων και χρεών, τότε αντί για την έξοδο από το τούνελ, θα βρούμε μπροστά μας νέο… αδιέξοδο!