X

Θέλουμε μόνο νίκη…

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και πυκνώνουν στην ευρωζώνη οι φωνές κατά της ακολουθούμενης γερμανικής πολιτικής δημοσιονομικής λιτότητας σε όλα τα κράτη – μέλη, και όχι μόνο από τις χώρες του Νότου που έχουν πληγεί περισσότερο ειδικά δε αυτές που έχουν μπει στο καθεστώς των Μνημονίων.

Ant1news

 

Μετά τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι ο οποίος, παρά το γεγονός ότι η χώρα του δεν είναι υπό την τρόικα, δήλωσε ότι αυτός και μόνο αποφασίζει τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η χώρα του, ήρθε και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ να ρίξει τα βέλη του στη Γερμανία και ειδικά στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ο γάλλος υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde εκτίμησε ότι το Παρίσι πρέπει να υψώσει τους τόνους έναντι της Γερμανίας η οποία «έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας», και θεωρεί πως η Γαλλία, όπου η ανάπτυξη καθυστερεί να έρθει, δεν μπορεί πλέον «να φέρεται και να άγεται. Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη».

Δηλώσεις που ωστόσο προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης, αφού ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι καλά αγκιστρωμένος στο γερμανικό «άρμα».

Αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατες δηλώσεις της, κάλεσε εκ νέου την Άγκελα Μέρκελ να αλλάξει «δρόμο» αφού όπως υπογράμμισε το «κλειδί» για να αντιμετωπιστεί η κρίση είναι λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη.

Ακόμη και οι νομπελίστες οικονομολόγοι που συναντήθηκαν με την γερμανίδα καγκελάριο, επεσήμαναν  την καταστροφική για την ανάπτυξη πολιτική που ακολουθείται.

Είναι βέβαια άξιο απορροίας το γεγονός ότι ενώ όλο και περισσότεροι πλέον ηγέτες συμφωνούν και κινούνται προς την ίδια γραμμή χαλάρωσης του γερμανικού «κορσέ», δεν αποφασίζουν να δημιουργήσουν εκείνο το ανάχωμα στις γερμανικές επιδιώξεις που θα στρέψει επιτέλους την ευρωπαϊκή οικονομία στον δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ίσως οι γνωρίζοντες να εκτιμούν ότι μπορεί να μην έφτασε ακόμη αυτή η ώρα, ή ότι η συγκεκριμένη στροφή είναι αρκετά δύσκολη και αν αναλογιστούμε την ταχύτητα με την οποία κινείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να χρειάζεται ακόμη χρόνος πολύς.

Το σίγουρο είναι πλέον ότι όλοι αντιλαμβάνονται είτε έχουν τρόικα, είτε όχι, ότι η συνέχιση της ίδιας γερμανικής πολιτικής είναι αδιέξοδη. Όλες οι οικονομίες βυθίζονται στην ύφεση, η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη γηραιά ήπειρο, και όλοι παραμένουν «όμηροι» της κρίσης.

Είναι λοιπόν μοναδική η ευκαιρία, που έχει η χώρα μας και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο για τον τόπο τρόπο, τη συγκεκριμένη συγκυρία.

Δεν θέλουμε ούτε χάρες, ούτε ρουσφέτια, από τους εταίρους μας, θέλουμε απλώς να κατανοήσουν ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση έξι συναπτά έτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και τη ρευστότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Θέλουμε κατανόηση ότι όσα έγιναν στην Ελλάδα πουθενά δεν έχουν εφαρμοστεί, και η χώρα φέρνει καθημερινά εις πέρας ένα δύσκολο Πρόγραμμα Σταθερότητας, με τις όποιες αποκλίσεις που είναι και δικαιολογημένες.

Το έχουμε άλλωστε ξαναπεί ότι καμία χώρα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, του ανεπτυγμένου κόσμου, δεν βρέθηκε στη θέση της Ελλάδας.

Γι αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και στις «φωνές» που πληθαίνουν και ακούγονται όλο και πιο δυνατά στην ευρωζώνη να προσθέσει και τη δική της!

Άλλωστε η ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο να κολλήσει σ' ένα φαύλο κύκλο ασθενούς ή αρνητικής ανάπτυξης. Και η μόνη συνταγή είναι να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της μείωσης των ελλειμμάτων!

Δυστυχώς, για την κυβέρνηση στο Παρίσι έχει μόνο ένα δρόμο, να πετύχει τις επιδιώξεις της με κάθε τρόπο. Οποιαδήποτε άλλο αποτέλεσμα σίγουρα δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί νίκη!