X

Το ζήτημα των τουρκικών προσφυγικών ροών

*Ο Δρ. Νικόλαος Λάμπας είναι Διδάσκων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και Επισκέπτης Ερευνητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ant1news

(πηγή: http://asylo.gov.gr/wp-content/uploads/2019/03/Greek_Asylum_Service_Statistical_Data_GR.pdf Στατιστικά Υπηρεσίας Ασύλου, Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής)

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της αλματώδους αύξησης του αριθμού αιτήσεων ασύλου από Τούρκους πολίτες προς την Ελλάδα.  

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου ο ετήσιος αριθμός αιτήσεων ασύλου από Τούρκους πολίτες στην Ελλάδα αυξήθηκε από μόλις 189 το 2016, σε 1826 το 2017 και σε 4834 για το 2018.

Για το 2019, οι ελληνικές έχουν αρχές έχουν μέχρι στιγμής δεχθεί 786 αιτήσεις. Σε απόλυτους αριθμούς, το σύνολο των αιτήσεων στην Ελλάδα είναι μόλις 3.6% του συνόλου. Ωστόσο, για το 2017 η Τουρκία βρισκόταν στην 6η θέση στις 10 βασικές χώρες προέλευσης για την Ελλάδα και το 2018 ξεπέρασε την Αλβανία και βρέθηκε στην 5η.

Είναι προφανές πως ο αριθμός αιτήσεων από την Τουρκία είναι μικρός σε σχέση με τις αιτήσεις από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά. Η Τουρκία αποτελεί μια χώρα η οποία δεν μαστίζεται από εμφύλια διαμάχη ούτε έχει αποτελέσει στόχο στρατιωτικής επέμβασης. Τουναντίον,  επιθυμεί να παρουσιάσει την εικόνα μιας ισχυρής χώρας με αξιώσεις να αναλάβει τον ρόλο μιας περιφερειακής δύναμης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα αίτια της αύξησης των ροών από την Τουρκία είναι ευρέως γνωστά. Ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου πραξικοπήματος ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια οργανωμένη επιχείρηση εναντίον όσον θεωρούσε πως υποστήριζαν τον εξόριστο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν. Ωστόσο, η αύξηση των ροών από πλευράς Τουρκίας αποτελεί ένα πολύπλευρο πρόβλημα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προφανώς και δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για μια ενδεχόμενη «προσφυγική κρίση» από την Τουρκία. Είναι όμως σημαντικό να αναφέρουμε πως το πρόβλημα υπάρχει και πως το ζήτημα αύξηση των ροών από την Τουρκία έχει μερικώς αγνοηθεί τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα διεθνή μέσα.  

Η Ελλάδα έχει ήδη αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ως αποτέλεσμα της αίτησης ασύλου από τους πραξικοπηματίες που διέφυγαν από το καθεστώς Ερντογάν. Άρα, οι αυξανόμενες προσφυγικές ροές έχουν την δυναμική να εξελιχθούν σε ένα ακόμα ακανθώδες ζήτημα με την γείτονα χώρα.