X

«Τρέλανε» τη Λευκάδα ο Εμίρης του Κατάρ

Έκρυψε… τον ήλιο με τον όγκο του το χλιδάτο γιοτ του Εμίρη του Κατάρ που προσέγγισε τη Λευκάδα και οι ντόπιοι αρχικά νόμιζαν ότι ήταν κρουαζιερόπλοιο.

Ant1news

Έτριβαν τα μάτια τους οι Λευκαδίτες το απόγευμα της Τετάρτης όταν είδαν ένα τεράστιο γιοτ να προσεγγίζει την παραλία Άη Γιάννης του νησιού και να κλείνει τον ορίζοντα με τον όγκο του.

Αρχικά οι λουόμενοι νόμιζαν ότι επρόκειτο για κρουαζιερόπλοια, όμως δεν ήταν παρά το γιοτ του Εμίρη του Κατάρ, του 62χρονου Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, το περίφημο KATARA, με το οποίο ο Εμίρης «οργώνει» τις ελληνικές θάλασσες απολαμβάνοντας τις διακοπές του, ενώ «επιθεωρεί» και την περιουσία του, το νησί Οξιά στο Ιόνιο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο, που κατασκευάστηκε το 2010 σε γερμανικό ναυπηγείο και  διαθέτει επτά καταστρώματα, ένα υπόστεγο και δύο χώρους-«μαξιλάρια» για προσγείωση ελικοπτέρων.

Εντυπωσιακό είναι ότι το σκάφος των εκατόν είκοσι τεσσάρων μέτρων μήκους και πλάτους δεκαεννέα μέτρων διαθέτει κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους με θαλασσινό νερό, όπου μπορεί να φιλοξενήσει τα σκάφη υπηρεσίας για τις καθημερινές μετακινήσεις των επιβατών του, αλλά και ένα υποβρύχιο που έχει τη δυνατότητα να καταδυθεί σε βάθος μέχρι εκατό μέτρα.

Ποιος είναι ο Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θάνι

Με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, βρίσκεται 7η θέση της λίστας Forbes με τα πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσμο Γεννημένος στη Ντόχα το 1952, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Κατάρ και φοίτησε στη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst στην Αγγλία. Επιστρέφοντας το 1971 του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη και του ανατέθηκε η διοίκηση του τάγματος Mobile το οποίο έκτοτε έχει μετονομαστεί σε τάγμα Hamad Mobile.

Προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου και διορίστηκε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ. Αναγορεύτηκε διάδοχος του Θρόνου το 1977 και ταυτοχρόνως ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Αμυνας. Το 1992 ανέλαβε την ουσιαστική διακυβέρνηση του Κατάρ με αυξημένες ευθύνες στην κυβέρνηση και βοήθησε στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στις 27 Ιουνίου του 1995, πρωτοστάτησε σε πραξικόπημα ανατροπής του πατέρα του ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο σεΐχης Χαμάντ θεωρείται ένας εκ των προοδευτικότερων αράβων ηγετών και έχει αναθέσει στη δεύτερη από τις τρεις συζύγους του Σεϊκα Μοζάχ αρμοδιότητες για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών.

Από τους τρεις γάμους του έχει αποκτήσει 24 παιδιά, έντεκα γιούς και 13 κόρες. Η πρώτη σύζυγός του είναι κόρη του πρώτου εξαδέλφου του και με αυτήν έχει αποκτήσει δύο γιούς και έξι κόρες.