X

Και η Βραζιλία κατασκόπευε διπλωμάτες

Η Βραζιλία κατασκόπευε, τη δεκαετία του 2000, τους διπλωμάτες της Ρωσίας, του Ιράν και του Ιράκ στις πρεσβείες και τις κατοικίες τους.

Ant1news

Έγγραφο της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βραζιλίας (Abin), που δόθηκε, τη Δευτέρα, στη δημοσιότητα αναφέρει ότι από το 2003 έως το 2004, υπό την προεδρία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατασκοπεύονταν Ρώσοι στρατιωτικοί καθώς και ο πρώην γενικός πρόξενος στο Ρίο ντε Ζανέιρο, Ανατόλι Κασούμπα.

Η εφημερίδα Folha de Sao Paulo, γράφει πως η Abin παρακολουθούσε, επίσης, τον ιρανό πρεσβευτή στην Κούβα Μονφαρέντ όταν επισκέφθηκε τη Βραζιλία από τις 4 έως τις 14 Απριλίου του 2004.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Βραζιλίας κατασκόπευε και τον ιρακινό πρεσβευτή λίγο πριν από την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ το 2003.

Εξάλλου η κυβέρνηση της Βραζιλίας παρακολουθούσε αίθουσες που χρησιμοποιούσε η αμερικανική πρεσβεία στην Μπραζίλια, όπου βρίσκονταν υπολογιστές, εξοπλισμοί επικοινωνίας και ασυρμάτου.

Οι παρακολουθήσεις που αποκάλυψε η εφημερίδα «ήταν μια επιχείρηση αντικατασκοπείας», απάντησε η βραζιλιάνικη προεδρία.

Υπογράμμισε πως «οι επιχειρήσεις (. . .) έγιναν βάσει των βραζιλιάνικων νόμων περί προστασίας των εθνικών συμφερόντων», και προειδοποίησε ότι η δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων «αποτελεί αδίκημα και οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη».