X

Κούβα: Πρώτη ανεξάρτητη εφημερίδα από blogger

Πρεμιέρα κάνει σήμερα η πρώτη ανεξάρτητη ψηφιακή εφημερίδα στην Κούβα χωρίς τη μεσολάβηση λογοκρισίας, μία πρωτοβουλία που γεννήθηκε από μια αντιπολιτευόμενη blogger.

Ant1news

Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την "έκδοση" της πρώτης ανεξάρτητης εφημερίδας στην Κούβα χωρίς κρατικές παρεμβάσεις.

Η αντιπολιτευόμενη κουβανέζα blogger Γιοάνι Σάντσες πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα μια ψηφιακή εφημερίδα με την ονομασία "14ymedio", η οποία θα είναι το πρώτο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης της Κούβας, όπου όλα μέχρι τώρα ελέγχονταν από το κράτος.

"Θα είναι ένας χώρος για να περιγράφουμε την Κούβα από το εξωτερικό", για να υπάρχει ενημέρωση για "την εθνική πραγματικότητα", και "ένα μέσο ενημέρωσης που, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει και θα συνοδεύσει την απαραίτητη μετάβαση που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας", είχε εξηγήσει η Σάντσες στο blog της "Generacion Y", ανακοινώνοντας την κυκλοφορία της εφημερίδας.

Η εφημερίδα θα προχωρήσει στην πρώτη έκδοσή της στις 08:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας), με "ρεπορτάζ, ειδήσεις και ένα τετράδιο πολιτιστικών, πρακτικών και αθλητικών σελίδων", έγραψε την Τρίτη, το βράδυ στο λογαριασμό της στο Twitter.

Μολονότι οι Αρχές φαίνονταν ως τώρα να αδιαφορούν πλήρως για το γεγονός αυτό, η 38χρονη φιλόλογος, η οποία έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για τα χρονικά της καθημερινής ζωής στην Κούβα που αναρτά στο blog της, υποστηρίζει πως "διάφορα μέλη της συντακτικής ομάδας της έχουν ήδη δεχθεί τα πρώτα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από την Κρατική Ασφάλεια".

"Όμως δεν έχουμε κανένα λόγο να αισθανόμαστε ένοχοι. Η 14ymedio γεννιέται χωρίς να έχει τίποτε να κρύψει. Οι πληροφορίες σχετικά με την εκδοτική γραμμή της, τις δεοντολογικές δεσμεύσεις της και τη χρηματοδότησή της θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα", εξήγησε ανακοινώνοντας την έναρξη της έκδοσης.

Αυτό το νέο ψηφιακό μέσο ενημέρωσης αντλεί την ονομασία του από το 14ο όροφο όπου ζει και εργάζεται η Σάντσες στην Αβάνα και από το έτος 2014, καθώς και από το Υ που δημιούργησε τη φήμη της και τη "λέξη 'medio' με όλες τις δημοσιογραφικές συνεκδοχές της", εξήγησε η blogger, η οποία επικρίνεται τακτικά από τους οπαδούς του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Οι κουβανικές Αρχές θεωρούν εν γένει όλους τους αντιπολιτευόμενους "μισθοφόρους" στην υπηρεσία των ΗΠΑ και καταγγέλλουν την Σάντσες ως την αιχμή του δόρατος ενός "κυβερνοπολέμου" που έχει εξαπολυθεί από την Ουάσινγκτον εναντίον της Κούβας.