X

Αιματηρές διαδηλώσεις στο Μεξικό για τη δολοφονία 43 φοιτητών

Έντεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Ακαπούλκο, σε συγκρούσεις με διαδηλωτές.

Ant1news


Περίπου 300 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων γονείς και συγγενείς των νεαρών φοιτητών, επιχείρησαν να κάνουν πορεία μέχρι το αεροδρόμιο του τουριστικού θέρετρου, στην πολιτεία Γκερέρο, αλλά  απωθήθηκαν από ισχυρές δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Πολλοί διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και ματσέτες, άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες και  ένας από βόμβα μολότοφ, οπως δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας .  




Η διαδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει με αίτημα να συνεχιστούν οι έρευνες για τους 43 φοιτητές που εξαφανίστηκαν από τις 26 Σεπτεμβρίου και ενδέχεται να έχουν δολοφονηθεί από το οργανωμένο έγκλημα. Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν, ήδη, συλληφθεί ύποπτα μέλη των καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού που ομολόγησαν ότι οι φοιτητές εκτελέστηκαν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού εκτίμησε, εξάλλου, ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να ταυτοποιηθούν τα απανθρακωμένα λείψανα, δεδομένου ότι γενετικές εξετάσεις μπορούν να γίνουν μόνο σε δύο από τα μικρά οστά που βρέθηκαν.

Οι ειδικοί ανέφεραν στις αρχές ότι υπάρχουν "μόνο δύο λείψανα, μια επιγονατίδα και ένα άλλο οστό" στα οποία είναι δυνατόν να γίνουν εξετάσεις DNA, είπε ο Χεσούς Μουρίγιο Καράμ στο τηλεοπτικό κανάλι Televisa. Και τα δύο οστά θα σταλούν σε εργαστήριο το οποίο "δεν μας είπε αν μπορεί (να ταυτοποιήσει τα θύματα) αλλά ότι υπάρχει μια πιθανότητα", πρόσθεσε.

Ο Καράμ είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι τρεις ύποπτοι, που φέρονται ότι ανήκουν στο καρτέλ Γκερέρος Ουνίδος, ομολόγησαν ότι σκότωσαν τους 43 φοιτητές και έκαψαν τα πτώματά τους. Ό,τι απέμεινε, το πέταξαν σε ένα ποτάμι. Το σενάριο της σφαγής δεν φαίνεται να πείθει τους γονείς των νέων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι "ομολογίες" των υπόπτων δεν ισοδυναμούν με αποδείξεις.