X

Διάλογο με τις ΗΠΑ για όλη την ατζέντα υποσχέθηκε ο Ραόυλ Κάστρο

Για μεγάλο και δύσκολο αγώνα προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ο Κουβανός Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο.

Ant1news



Για έναν διάλογο εφ΄όλης της ύλης με τις ΗΠΑ δεσμεύτηκε σήμερα ο  πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, σε ομιλία του ενώπιον της Βουλής και αφού το σώμα επικύρωσε το άνοιγμα στις σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την άρση του εμπάργκο.

«Ο λαός της Κούβας χαιρετίζει αυτήν την δίκαιη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Επικυρώνει την άρση ενός εμποδίου στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας», ανέφερε ο Ραούλ Κάστρο στην ομιλία του. «Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για έναν διάλογο με όρους σεβασμού και αμοιβαιότητας για τις διαφορές μας», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι δέχεται να συζητήσει για οποιοδήποτε θέμα για την Κούβα, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ξεκάθαρισε, δε, πως η Κούβα δεν θα υποχωρήσει ως προς τις σοσιαλιστικές της αρχές. «Οπως εμείς δεν έχουμε ζητήσει ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν το πολιτικό τους σύστημα, θα ζητήσουμε σεβασμό για το δικό μας», ανέφερε σχετικά και προειδοποίησε ότι «θα είμαστε σε επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τον σεβασμό απέναντι στην εθνική μας ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση».

Ακόμη, ο Ραούλ Κάστρο έκανε λόγο για «έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα» πριν από την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο εναντίον της, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν προσπάθειες από ισχυρούς κύκλους κουβανο-αμερικανών εξορίστων ώστε να «σαμποταριστεί» η διαδικασία της εξομάλυνσης.