X

Φονικές πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές στη Χιλή

Σε τουλάχιστον 10 ανέρχονται οι νεκροί, ενώ χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους.

Ant1news



Τον θάνατο 10 ανθρώπων έχουν προκαλέσει οι σαρωτικές πλημμύρες που έπληξαν την Ατακάμα της Χιλής, ενώ 19 ακόμη αγνοούνται, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του κλιμακίου που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Σαντιάγο, η Μπατσελέτ έκανε λόγο για «εικόνες καταστροφής» και εξέφρασε τον φόβο ότι «όταν καταφέρουμε να φθάσουμε σε διάφορα μέρη ο αριθμός (των θυμάτων) θα αυξηθεί».

Η πρόεδρος της Χιλής διευκρίνισε ότι έχουν σταλεί 7.873 στελέχη των υπηρεσιών αρωγής για να συνδράμουν τον πληθυσμό και η κυβέρνηση έχει ήδη διανείμει στην περιοχή 273 τόνους βοήθεια. «Βρισκόμαστε πάντοτε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επισήμανε η Μπατσελέτ.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα 5.584 άνθρωποι φιλοξενούνται σε καταφύγια, κυρίως σε σχολεία, καθώς τουλάχιστον 4.427 οικίες έχουν υποστεί ζημιές. «Πρόκειται για εικόνες καταστροφής και πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα για να φθάσουμε σε κοινότητες ακόμη αποκλεισμένες, οι οποίες έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας», είπε η πρόεδρος της χώρας.

Ένας από τους πληγέντες είναι ο ένας από τους 33 εργαζόμενους στο ορυχείο στην Ατακάμα που είχαν παγιδευτεί για δύο μήνες πριν τελικά σωθούν το 2010 χάρη σε μια πρωτοφανή επιχείρηση, μπροστά στις κάμερες μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο. «Είναι άλλη μια τραγωδία. Τα χάσαμε όλα», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βίκτορ Σαμόρα, από το χωριό Τιέρα Αμαρίγιο.

Η ποσότητα του νερού που έφθασε στο έδαφος στις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην Ατακάμα είναι δεκαπλάσια από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.