X

Βενεζουέλα: “Ποτάμια” ανθρώπων προς την Κολομβία για είδη πρώτης ανάγκης (βίντεο)

Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι πέρασαν στη γειτονική χώρα την περασμένη εβδομάδα. Το σχέδιο που εκπονεί ο Μαδούρο.

Ant1news

Για ακόμα δώδεκα ώρες άνοιξε η Κολομβία τα σύνορά της με την Βενεζουέλα, αφήνοντας τους κατοίκους της γειτονικής χώρας να περάσουν για να προμηθευτούν τα είδη πρώτης ανάγκης, στα οποία η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομική κρίση.

Τα σύνορα αναμένεται να ανοίξουν και πάλι σήμερα, δίνοντας την ευκαιρία για χιλιάδες κόσμου, αρκετοί εκ των οποίων, έχουν ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα, για να αγοράσουν τρόφιμα, χαρτικά και φάρμακα.

Την περασμένη εβδομάδα πάνω από 35.000 κόσμου από την Βενεζουέλα πέρασαν τον επικίνδυνο – λόγω εγκληματικότητας – δρόμο των 2253χλμ για να φτάσουν στις δύο πρώτες πόλεις της Κολομβίας, για τις προμήθειές τους.

Παρά το ότι ο Νικολάς Μαδούρο διέταξε την Κολομβία να μην ανοίγει τα σύνορά της, ο κυβερνήτης της περιοχής Ταχίρα (Tachira) είπε ότι τα ανοίγει μετά από εντολή από την προεδρία της Κολομβίας. Σημείωσε δε ότι, η περιφέρειά του καλωσορίζει τους κατοίκους της Βενεζουέλας.

 

Κάνοντας πράξη το καλοσώρισμά του, έχει βάλει λεωφορεία για να τους διευκολύνει τις μετακινήσεις από τα σύνορα μέχρι τα σημεία στα οποία κατευθύνονται.

Την περασμένη εβδομάδα το Καράκας ανακοίνωσε ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις του, θα συντονίσουν επιχείρηση για τη διανομή αποθεμάτων αγαθών στους πολίτες, η οποία θα συγκροτηθεί υπό νέο Σώμα. Αρμοδιότητες του Σώματος θα είναι η πώληση και διαχείρηση τροφίμων, φαρμάκων και ειδών προσωπική υγιεινής, καθώς και οικιακής καθαριότητας. Επικεφαλής της θα είναι ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος σκοπεύει να πιέσει ιδιωτικές επιχειρήσεις να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο κράτος.

Ο Μαδούρο πέρασε το νόμο μέσω διατάγματος για έκτακτη οικονομική ανάγκη, το οποίο δεν απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου, το οποίο αποτελείται κατά πλειοψηφία από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.