X

Η Κούβα αποχαιρετά τον Φιντέλ Κάστρο (φωτο+βίντεο)

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου σχηματίζουν ατελείωτες ουρές για να τιμήσουν τον πρώην ηγέτη της Κούβας. Οι παρουσίες και οι «ηχηρές» απουσίες των ηγετών του κόσμου.

Ant1news

Χιλιάδες Κουβανοί σχηματίζουν από τη Δευτέρα ατέλειωτες ουρές στην Πλατεία Επανάστασης, στην Αβάνα, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών και αποτεφρώθηκε το Σάββατο. Η τέφρα του θα μεταφερθεί στο Σαντιάγκο ντε Κούμπα (Santiago de Cuba), εκεί από όπου ξεκίνησε η κουβανική επανάσταση.

Η τελετή ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Δευτέρας, τοπική ώρα, με 21 πιστολιές από τον Στρατό της Κούβας. Δεν είναι λίγοι οι Κουβανοί που παραδέχονται ότι πιέστηκαν από τις πολιτικές του Κάστρο, ενώ ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών έχει εξοριστεί στο Μαϊάμι. Ωστόσο, χιλιάδες πολίτες, κυβερνητικοί παράγοντες και πάσης φύσεως Κουβανοί σέβονται τον Φιντέλ Κάστρο και τον αποχαιρετούν το τελευταίο διήμερο. Το εθνικό πένθος στην Κούβα θα κρατήσει εννιά μέρες.

Χαρακτηριστικά του πένθους είναι ότι πολλοί άνθρωποι κλαίνε, στην ουρά του «αποχαιρετισμού», ενώ στα βίντεο που υπάρχουν, οι λυγμοί σπάνε τη σιγή.

 

Οι παρουσίες των ηγετών

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία για την ιστορική επαναπροσέγγιση της Ουάσιγκτον με την Αβάνα, δεν θα παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

 

«Ούτε ο Πρόεδρος (Μπαράκ Ομπάμα) ούτε ο αντιπρόεδρος (Τζο Μπάιντεν)» θα μεταβούν στη νήσο για την κηδεία του «πατέρα της Κουβανικής Επανάστασης», δήλωσε ο Τζο Έρνεστ, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση στην περίπτωση που μια αμερικανική αντιπροσωπεία σταλεί στην Κούβα.

Στην τελετή προς τιμήν του πρώην ηγέτη της Κούβας θα παραστούν κυρίως ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και της Αφρικής.

 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Δούμα.

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, όπως και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, επίσης δεν θα βρεθούν στην Αβάνα, όπου θα μεταβούν ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, όπως και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλα Νικολάς Μαδούρο.

 

Η Βόρεια Κορέα κήρυξε τριήμερο πένθος για το θάνατο του Κάστρο, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες προς τιμήν του.

Την Γερμανία θα εκπροσωπήσει ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία προηγουμένως είχε καταγγείλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί των ημερών του.

Στην τελετή θα παραβρεθεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.