X

Βενεζουέλα: απεγνωσμένοι γονείς δίνουν τα παιδιά τους σε όποιον μπορεί να τα ταΐσει

Κάθε μέρα και πιο τραγική είναι η κατάσταση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που πλήττεται από πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Ant1news

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, λόγω της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Έλλειψη τροφής, φαρμάκων και όλων των αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού ρεύματος, τους έχουν οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις.

Μία γυναίκα, μητέρα επτά παιδιών, τον περασμένο Οκτώβριο ζήτησε από τους γείτονές της να πάρουν την 6χρονη κόρη της, επειδή δεν μπορούσε να τη συντηρήσει. Η οικογένεια ζει με το μισθό του πατέρα, που δουλεύει στη μαύρη αγορά και φτάνει τα 6 δολάρια!

Ο μέσος μισθός στη μαύρη αγορά ανέρχεται στα 50 δολάρια μηνιαίως, ενώ οι τοπικές αυτοδιοικήσεις τριών περιοχών και τέσσερις οργανώσεις επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι οι περιπτώσεις γονέων που παραδίδουν τα παιδιά στο κράτος, σε οργανώσεις, συγγενείς και φίλους, ολοένα αυξάνονται.

Η κεντρική κυβέρνηση ωστόσο, δεν δίνει σχετικά στοιχεία των ανθρώπων που δίνουν τα παιδιά τους.

Τη στιγμή που η οικονομία στραγγαλίζεται, η μητέρα των επτά παιδιών σημειώνει ότι, ένα γεύμα κοστίζει όσο και ο μηνιαίος μισθός. Το πρωινό τους συνήθως είναι λίγο ψωμί με καφέ, ενώ το δείπνο σκέτο ρύζι, που συχνά αποτελεί και το κυρίως γεύμα τους.

Μία 54χρονη γειτόνισσα πήρε την 6χρονη κόρη της γυναίκας. Εκείνη εργάζεται σε μπακάλικο κι έχει πέντε παιδιά, αλλά είπε πως δεν άντεχε να βλέπει το κορίτσι νηστικό. Η ίδια η μάνα της 6χρονης νιώθει τύψεις, αλλά όπως λέει δεν είχε άλλη επιλογή. Πλέον ελπίζει να μπορέσει να πάρει σύντομα πίσω το παιδί της.

 

Την ίδια ώρα, υπάρχουν κι άλλοι γονείς που απλώς παρατούν τα παιδιά τους στα σκουπίδια ή όπου αλλού, άλλοι που τα αφήνουν σε ορφανοτροφεία και γυναίκες που τα αφήνουν στο μαιευτήριο. Υπάρχουν και μητέρες που ζητούν επίμονα να εκδοθούν ώστε να ταΐσουν τα παιδιά τους. Στη Βενεζουέλα απαγορεύεται διά του νόμου η έκτρωση, ενώ δεν υπάρχουν προφυλακτικά στη χώρα, λόγω της κρίσης.

Να σημειωθεί ότι η αξία του νομίσματος της Βενεζουέλας έπεσε κατά 80% τον τελευταίο χρόνο, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Η Κυβέρνηση Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ, η αντιπολίτευση τον Μαδούρο, ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι αποδίδουν τα αίτια της τραγικής κατάστασης στον τέως Πρόεδρο της χώρα, Ούγκο Τσάβες και στην πολιτική που ακολούθησε επενδύοντας την οικονομία της χώρας του στο πετρέλαιο.