X

Πολύ ισχυρός σεισμός στη Χιλή

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αργεντινή. Δείτε βίντεο απο τη στιγμή του μεγάλου σεισμού.

Ant1news

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στα ανοιχτά της κεντρικής Χιλής ο οποίος αρχικά καταγράφηκε ως 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αργότερα όμως υποβαθμίστηκε σε 6,9 βαθμούς.

Ο σεισμός που κλόνισε το Σαντιάγο είχε επίκεντρο 35 χιλιόμετρα δυτικά της παράλιας πόλης Βαλπαραΐσο, και εστιακό βάθος 25 χλμ υπό τον βυθό (αρχικά είχε προσδιοριστεί ως 10 χλμ υπό τον βυθό) και έγινε αισθητός στην Αργεντινή, από την άλλη πλευρά της οροσειράς των Άνδεων.

Σύμφωνα με εκτίμηση των υπηρεσιών επείγουσας ανάγκης της χώρας, δεν φαίνεται να σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, ενώ το Ναυτικό της Χιλής και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού δήλωσαν ότι δεν αναμένεται καταστροφικό κύμα τσουνάμι.

Η διάρκεια του σεισμού ήταν περίπου 30 δευτερόλεπτα.

 

Οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ανάγκασαν τα διυλιστήρια πετρελαίου Aconcagua να διακόψουν τη λειτουργία τους προσωρινά για λόγους ασφάλειας.

Η πρόεδρος της Χιλής Μιτσέλ Μπατσελέ είπε ότι "μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα ή σημαντικές ζημιές" αλλά σε ορισμένες περιοχές έπαψαν να λειτουργούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάριο Φερνάντες είπε ότι υπήρξαν μερικές κατολισθήσεις αλλά "γενικά η κατάσταση είναι αρκετά κανονική, δεδομένης της έντασης του σεισμού".

Οι χιλιανές αρχές διέταξαν αρχικά την προληπτική εκκένωση της παραθαλάσσιας περιοχής κοντά στην πόλη, που βρίσκεται περίπου 97 χλμ δυτικά του Σαντιάγο, φοβούμενοι τσουνάμι, το οποίο έγινε χωρίς να δημιουργηθεί πανικός, αλλά το Κέντρο Προειδοποίησης ανέφερε ότι υπήρξαν μόνο μικρά κύματα τσουνάμι περίπου 15 εκατοστών.

Τουλάχιστον δύο μετασεισμικές δονήσεις 5,0 και 5,4 βαθμών καταγράφηκαν στο ίδιο σημείο και έγιναν επίσης αισθητοί στο Σαντιάγο.