X

Στη δίνη των σκανδάλων βυθίζεται η Βραζιλία

“Πρωταγωνιστής”, αυτή τη φορά, ο πρόεδρος Μάικλ Τεμέρ, ο οποίος "έριξε" την Ρούσεφ

Ant1news


Νέο σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει τη Βραζιλία, με κεντρικό πρόσωπο, αυτή τη φορά, τον πρόεδρο Τεμέρ, τον πολιτικό που έριξε την Ρουσέφ.

Σύμφωνα με την βραζιλιάνικη εφημερίδα Ο Globo, ο Μάικλ Τεμέρ έδωσε το "πράσινο φως"  στον επιχειρηματία Τζόσλεϊ Μπατίστα να δωροδοκήσει τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Εντουάρντο Κούνια προκειμένου  να μην καταθέσει για υπόθεση η οποία θα κατέστρεφε τον βραζιλιάνο πρόεδρο.

Το γραφείο του Τεμέρ παραδέχθηκε ότι υπήρξε συνάντηση τον Μάρτιο με τον επιχειρηματία Τζόσλεϊ Μπατίστα, πρόεδρο της εταιρείας-κολοσσού των κρεάτων JBS, αλλά αρνήθηκε τη συμμετοχή στις προσπάθειες να εμποδιστεί η κατάθεση του Κούνια.

Ο Εντουάρντο Κούνια - σφοδρός πολιτικός αντίπαλος της Ρουσέφ - έχει καταδικαστεί για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή, και βρίσκεται στη φυλακή από τον Μάρτιο με ποινή 15 ετών.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι διαθέτει ηχητικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την ενοχή του προέδρου ο οποίος συζητά με τον επιχειρηματία τις λεπτομέρειες σχετικά με την "συναλλαγή", με τον Τεμέρ να αρνείται την υπόθεση.

Το δημοσίευμα της Ο Globo απειλεί ωστόσο να σύρει τον Τεμέρ σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ήδη χτυπήσει αρκετούς από τους πιο κοντινούς συμμάχους και συμβούλους του.

Η είδηση του νέου σκανδάλου έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες Βραζιλιάνους , οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του Τεμέρ.  Παράλληλα, οι μετοχές της Βραζιλίας βουλιάζουν 10%,  τo βραζιλιάνικο ρεάλ σημειώνει ελεύθερη πτώση της τάξης του 6%, ενώ το μεγαλύτερο ETF της χώρας βυθίζεται κατά 13%.

«Τώρα ο φόβος είναι ότι ο Τεμέρ θα πρέπει να παραιτηθεί όπως και η Ρουσέφ»,  σημειώνουν οι αναλυτές εξηγώντας το sell-off στα βραζιλιάνικα assets. «Ωστόσο», προσθέτουν, «είναι πολύ νωρίς για να πανικοβληθούμε γιατί υπάρχουν πολλά βήματα πριν φτάσουμε στο σημείο της αναγκαστικής παραίτησης».