X

Ματωμένες κάλπες στη Βενεζουέλα (βίντεο)

Σκηνικό χάους με νεκρούς και τραυματίες. Οδοφράγματα στήνουν οπαδοί της αντιπολίτευσης στο Καράκας, για να εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία.

Ant1news

Ένας υποψήφιος, αλλά κι ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης δολοφονήθηκαν στη Βενεζουέλα, ενώ διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο 39χρονος δικηγόρος Χοσέ Φέλιξ Πινέντα, που ήταν υποψήφιος στις εκλογές πυροβολήθηκε το Σάββατο το βράδυ (τοπική ώρα). Ο Ρικάρντο Κάμπος, υπεύθυνος νεολαίας του αντιπολιτευτικού κόμματος Δράση για την Δημοκρατία, πυροβολήθηκε θανάσιμα στην διάρκεια διαμαρτυρίας. Η εφημερίδα “El Universal” ανέφερε ότι άλλοι δύο άντρες σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις.

Τουλάχιστον 4 αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας. 

Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της εκλογικής διαδικασίας.

Σε τεταμένο κλίμα άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στις 6 το πρωί, τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου οι ψηφοφόροι να εκλέξουν τα 545 μέλη αυτού του Σώματος που θα διαθέτει υπερεξουσίες. Η διάρκεια της θητείας του νέου Κογκρέσου παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη.

 

Αφού απέτυχε να σταματήσει τις εκλογές με τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, τους αποκλεισμούς, η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν στο Καράκας και να στήσουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα. Υποστηρίζει ότι οι εκλογές αυτές οργανώνονται με τέτοιον τρόπο ώστε ο Νικολά Μαδούρο να καταφέρει να ελέγξει τη Συντακτική Συνέλευση, εγκαθιδρύοντας κομμουνιστική δικτατορία.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο, από την πλευρά του, θεωρεί τη Συντακτική Συνέλευση αναγκαία ώστε να σταματήσει η βία και να σωθεί η οικονομία της χώρας η οποία, παρά τον πετρελαϊκό πλούτο της, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα.

 

Εδώ και μήνες τη Βενεζουέλα συγκλονίζουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση του Προέδρου από την εξουσία. Θάνατοι διαδηλωτών από σφαίρες, λιντσαρίσματα, καμένα κτίρια και οχήματα, πόλεις που σχεδόν παρέλυσαν από τα δακρυγόνα, πετροπόλεμος και βόμβες μολότοφ επιδείνωσαν την κρίση σε μια χώρα πολωμένη και στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.