X

Άγρια επεισόδια στην Αϊτή (βίντεο)

Έκαψαν λάστιχα και αυτοκίνητα. Χάος στη χώρα της Kαραϊβικής.

Ant1news

Εκατοντάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους της Αϊτής, διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα συμφωνίας που έχει συναφθεί με άλλες χώρες της Καραϊβικής για το πετρέλαιο.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις, με τους διαμαρτυρόμενους να καίνε λάστιχα ή ακόμα και αυτοκίνητα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως διαμαρτυρίες για τη διαφθορά της κυβέρνησης, κατέληξαν όμως σε αντίδραση κατά του σκανδάλου, στο οποίο η κυβέρνηση.

Το σκάνδαλο είναι επίσημο, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας της Αϊτής έχει κατηγορήσει πρώην αξιωματούχους για υπεξαίρεση χρημάτων, κατάχρηση εξουσίας και εμπλοκή τους σε πλαστογραφία που αφορά το πρόγραμμα της Petrocaribe, την περίοδο 2008- 2016, στο οποίο εμπλέκονται και οι πρώην Πρόεδροι.

 

Πολλοί από τους διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της χώρας.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε δεσμευτεί, λίγες εβδομάδες πριν, ότι θα γίνει δίκη η οποία θα φτάσει στο τέλος της υπόθεσης για τα χαμένα κονδύλια της Petrocaribe.

 

Η αντιπολίτευση της χώρας, ωστόσο, θεωρεί ότι δεν πρόκειται να γίνει δίκαια δίκη όσο ο Jovanel Moise παραμένει στην εξουσία, λόγω δεσμών που έχει με πρώην Πρόεδρο της χώρας.

 

Ανάλογα επεισόδια είχαν σημειωθεί και τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε σκοτωθεί ένας άνθρωπος.

Η συμφωνία Petrocaribe είχε συναφθεί το 2005, μεταξύ δεκάδων χωρών της Καραϊβικής, μεταξύ των οποίων και η Αϊτή και προβλέπει την αγορά πετρελαίου με ευέλικτα επιτόκια.