X

Επιχείρηση ανατροπής του Μαδούρο με… τις “ευλογίες” Τραμπ

Ο "Πλανητάρχης" αναγνώρισε τον ηγέτη αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Ant1news

Άκυρο στον Νικολάς Μαδούρο έριξε ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνωρίζοντας τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπου επικτρατεί πολιτικό χάος. 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας,  

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό. 

«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο Αμερικάνός πρόεδρος. 

 

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κάλεσε τον Νικολάς Μαδουρό να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας. 

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, προειδοποίησε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι αν ο Μαδούρο βλάψει οποιοδήποτε μέλος της Εθνοσυνέλευσης, ή άλλους αξιωματούχους. 

Στο κάλεσμα του Τραμπ ανταποκρίθηκαν, ήδη, ο Καναδάς, η Χιλή, το Περού, η Αργεντινή καθώς και ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «συνεχάρησαν τον Γκουαϊδό, ως πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Μαδούρο: Άνδρες και γυναίκες της Βενεζουέλας υψώστε το λάβαρο του αγώνα

Σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση» κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Μαδούρο, λίγο μετά την  αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιντο, σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και την αναγνώρισή του από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Άνδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση ​​και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας.

Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό και υψώνοντας τις ιστορικές σημαίες του αγώνα του Fabricio Ojeda» έγραψε στο Twitter o Μαδούρο, τον οποίο στηρίζει η Βολιβία.

Ταυτοχρόνως, ανακοίνωσε οτι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε διορία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλέιψουν το Καράκας. Παράλληλα κάλεσε τον Στρατό να επιβάλλει την τάξη.

 

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται σε διάφορες πόλεις της νοτιοαμερικάνικης χώρας, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στον Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε εκ νέου πρόεδρος της Βενεζουέλας για δεύτερη προεδρική θητεία, προ ολίγων ημερών.

 

 

Σκοπός των διαδηλωτών είναι η στήριξη μίας προσπάθειας του Γκουάιντο να ηγηθεί μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.