X

Χασάν Ρουχανί : Χορεύοντας τάνγκο με τη Δύση…

«Χρειάζονται δύο για να χορέψεις τάνγκο» και ο Χασάν Ρουχανί , ο νέος πρόεδρος του Ιράν φαίνεται να το γνωρίζει πολύ καλά.

Ant1news

Το τάνγκο είναι ένας ερωτικός χορός αλλά με διακριτές τις θέσεις του παρτενέρ και της ντάμας. Η γοητεία που ασκεί ο ένας στον άλλο είναι συνήθως σιωπηλή, μυστηριώδης και καλά υπολογισμένη, σαν την προσέγγιση που τόλμησε να κάνει ο Ρουχανί στην καχύποπτη Δύση. Δεν εξαπέλυσε απειλές, ούτε πρόδωσε τις αρχές του έθνους του, απλά εξέφρασε με ήπιο τρόπο την πολιτική θέση μίας χώρας που παλεύει να έχει τη δική της θέση στη διεθνή σκηνή.

Η ομιλία του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας θεωρήθηκε από πολλούς ως μία επίθεση φιλίας στους επενδυτές και ένα κάλεσμα να δουν το Ιράν με διαφορετική ματιά. Είναι εντυπωσιακό πως ο κοσμοπολίτικος αέρας του Ρουχανί και το χαμόγελο του άνοιξαν σταδιακά μικρά παραθυράκια στις διαπραγματεύσεις με τη Δύση Ξαφνικά η χώρα του, -μαύρο πρόβατο της παγκόσμιας κοινότητας-, λαμβάνει  συνεχώς διαπιστευτήρια για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις .Το Σεπτέμβριο, ο Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με το Ρουχανί,  στην πρώτη επικοινωνία μεταξύ ηγετών των δύο χωρών, των οποίων οι διπλωματικές σχέσεις έχουν διακοπεί από το 1980.

Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Ρουχανί, αποσαφηνίζει, σε κάθε ευκαιρία ότι η πυρηνική ανάπτυξη του Ιράν δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αμυντική πολιτική της χώρας του, με αποτέλεσμα οι τεταμένες σχέσεις με Ευρώπη και ΗΠΑ να τείνουν να εξομαλυνθούν.

 Ακόμη μία κίνηση προσέγγισης ήταν η διακήρυξη του ότι θα ανοίξει πάλι το εμπόριο, τη βιομηχανία και τις οικονομικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη αναφέροντας την Τουρκία, το Ιράκ, τη Ρωσία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Χωρίς να υποτιμώ τη σκληρή πραγματικότητα των διεθνών συμφερόντων φαίνεται για ακόμη μία φορά ότι η προσωπικότητα του ηγέτη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκακιέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι το περιοδικό TIME τον συμπεριέλαβε στις 10 σημαντικότερες προσωπικότητες του 2013.

Η παρουσίαση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στο Λονδίνο, του νέου επενδυτικού μοντέλου για τα πετρελαϊκά συμβόλαια αλλά και η πιθανή επαναλειτουργία της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη προστίθενται στον κατάλογο των επιτυχιών του. Ο άνθρωπος που έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, μιλάει έξι ξένες γλώσσες και είναι ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γυναικών, πέτυχε να συστήσει από την αρχή το Ιράν στον κόσμο, με τη γλώσσα που κατανοεί η Δύση.