X

Το μακρύ χέρι του "Ηνίοχου"

*Ο Χρήστος Μαζανίτης ειναι δημοσιογράφος (στρατιωτικό ρεπορτάζ) στον ΑΝΤ1.

Ant1news

Από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, συνολικά 48 αεροσκάφη, με αιχμή του δόρατος τα ιταλικά F-35, επί 12 ημέρες θα δίνουν πολλαπλά μηνύματα εντός του ελληνικού FIR. Είναι η πρώτη φορά που, σε διευρυμένη πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ, παίρνουν μέρος τα μαχητικά 5ης γενιάς και μάλιστα επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Δεν είναι άλλη μία άσκηση και δεν είναι μία απλή άσκηση. 

Όπως εξηγούσε υψηλόβαθμη πηγή του Πενταγώνου, ο “Ηνίοχος” είναι το στρατηγικό “μακρύ χέρι” της Τριμερούς (σημ: Τετραμερούς, επί της ουσίας), υπό την σκέπη των Ηνωμένων Πολιτειών, που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Ισραήλ. Είναι η συνέχεια, δηλ. της Συνόδου Ελλάδας–Κύπρου-Ισραήλ , με την συμμετοχή του Μάικ Πομπέο.

Ποιες είναι οι χώρες που συμμετέχουν, εκτός εκείνων της Τετραμερούς, στην άσκηση “Ηνίοχος”; Η Ιταλία, δηλαδή η χώρα όπου θα καταλήγει ο αγωγός East Med, καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι μία παραδοσιακή πετρελαιοπαραγωγός χώρα. 

Στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε συμμαχικό κόμβο της νότιας Ευρώπης,, των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Κι εδώ, κυριαρχεί ο μοναδικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα. Καταφέρνει δύο παραδοσιακούς αντίπαλους να τους φέρει κοντά, να σπάσει ο πάγος κι εν τέλει να συνεργαστούν στην ίδια άσκηση: το Ισραήλ και τα Εμιράτα. Πριν από ενάμισι μήνα έγινε η μεγάλη Σύνοδος των αραβικών χωρών, όπου αποφασίστηκε ότι η Τουρκία αποτελεί πλέον έναν επικίνδυνο παράγοντα για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα άμεσα σχέδια είναι να μετατραπεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας σε «νέα Σούδα», ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, εκεί θα μετασταθμεύσουν σύντομα και δύο ιπτάμενα τάνκερ.

Σε αυτά, πρέπει να προστεθεί ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ανδραβίδας, όπου υπάρχει το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), το οποίο με αφορμή τον “Ηνίοχο” προβλέπεται να μετατραπεί σε διευρυμένο κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης "Air to Air", ένα κέντρο για το οποίο η φιλοδοξία είναι να έρχονται όλες οι συμμαχικές χώρες για εκπαίδευση

Προσθέτως, το Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, το μοναδικό στην Ευρώπη, που γίνεται στην Ελλάδα τον Μάιο, ήδη αποτελεί πόλο έλξης των κορυφαίων πολεμικών αεροποριών Αμερικής, Ευρώπης και αραβικών χωρών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ό,τι βρισκόμαστε στην κρίσιμη καμπή μετατροπής της Ελλάδας σε «στρατηγικό κόμβο».

*Ο Χρήστος Μαζανίτης είναι στρατιωτικός ρεπόρτερ στον ΑΝΤ1 TV