X

Εφέτος «βλέπουν» Ευρώπη

Αυτή την αίσθηση μου δίνουν τουλάχιστον οι πρώτες «παραστάσεις» των τριών εκπροσώπων μας, στο Γιουρόπα Ληγκ.

Ant1news

Αυτή την αίσθηση μου δίνουν τουλάχιστον οι πρώτες «παραστάσεις» των τριών εκπροσώπων μας, στο Γιουρόπα Ληγκ. ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης, ακόμη και ο Παναθηναϊκός, που έχασε μεν, αλλά δεν τα παράτησε, έδειξαν ότι έχουν τελείως διαφορετική οπτική για την διοργάνωση. Τουλάχιστον με όσα είχαμε δει αυτή την 6ετία, όπου το ελληνικό πρωτάθλημα, γινόταν για πολλές ομάδες πρώτος στόχος και η Ευρώπη περνούσε σε 2η μοίρα.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί από την 2η κιόλας αγωνιστική να σκέφτεται τους 32. Αν δεν χάσει (πόσο μάλλον αν κερδίσει) στην Γαλλία την Γκινγκάμπ, «τελειώνει» το έργο. Αυτός και η Φιορεντίνα θα έχουν κάνει το σημαντικό βήμα για τα 2 εισιτήρια. Αυτό, που θα πρέπει πάντως να κυνηγήσει ο Δικέφαλος (και με τον Άγγελο στον πάγκο είμαι βέβαιος, πως δε θα επαναληφθεί το περυσινό «έγκλημα» του Στέφενς), είναι η πρώτη θέση. Όχι για το πρεστίζ, αλλά για να αυξήσει τις πιθανότητες του για καλύτερη κλήρωση στους «32» (κάτι που παραχώρησε πέρυσι ο Ολλανδός στους συμπατριώτες του της ΑΖ, στο φινάλε της Τούμπας).

Ο Αστέρας ό,τι παραπάνω πετύχει από την 4η θέση, θα είναι άθλος. Μετά όμως το Χ στην Πόλη, ανοίγει και η δική του όρεξη. Διότι το 0-0 της πρεμιέρας ανάμεσα στην Παρτίζαν και την Τότεναμ, τον κάνει να σκέφτεται λίγο παραπέρα, από μια καλή πορεία: κερδίζει την 2η αγωνιστική τους Σέρβους στο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και μετά είναι για τα καλά στο κόλπο.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε την ποιότητα, για να αντιμετωπίσει την Ντινάμο Μόσχας. Και μόνο που πάλεψε το ματς μετά το 0-2, δείχνει όμως, ότι θέλουν στο «τριφύλλι» να κυνηγήσουν την ευρωπαϊκή διάκριση, όσο δύσκολη και αν φαντάζει. Πρέπει όμως οι «πράσινοι» να πάρουν απαραίτητα «διπλό» στην Πορτογαλία με την Εστορίλ. Ώστε στην συνέχεια να διεκδικήσουν με την PSV, ως αουτσάιντερ πάντα, την 2η θέση (νομίζω, πως αυτή η Ντινάμο, δεν χάνει το πρώτο εισιτήριο).

Ελπίζω πάντως, ότι οι σύλλογοι μας, θα διατηρήσουν αυτό το «ευρωπαϊκό προφίλ» τους, και την προσήλωση στις υποχρεώσεις του ομίλου, ακόμη και στην απευκταία περίπτωση, που κάποια στιγμή, χάσουν τις ελπίδες τους για πρόκριση. Ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος, με την τελική κατάταξη να κρίνεται στα πλέι-οφ, τους επιτρέπει να το κάνουν, ακόμη και με κάποιες μικρές βαθμολογικές απώλειες, μέχρι τον Δεκέμβρη.