X

Τελικά με ποια κοινωνική τάξη είμαστε;

Αναπόδραστα χρειάζεται ένα αριστερής κοπής επιχείρημα για την ανώμαλη προσγείωση στη μνημονιακή πραγματικότητα.

Ant1news

Ως τέτοιο φαντάζει η επίκληση ταξικών κριτηρίων , που όμως άμεσα αποδεικνύονται κάλπικα, για να καμουφλαριστούν νεοφιλελεύθερα μέτρα.

Για παράδειγμα, η επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση παρουσιάστηκε από προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης ως ιδανικό μέτρο κοινωνικής αναδιανομής. Μόνο που στο ίδιο τσουβάλι μπήκαν ο πλούσιος που πληρώνει δίδακτρα στα ιδιωτικά κολλέγια της αριστοκρατίας, ο ευκατάστατος που ανυψώνει το κοινωνικό στάτους του μέσω ενός ιδιωτικού σχολείου, ο μικρομεσαίος για τον οποίο το ιδιωτικό σχολείο θα καλύψει την μελέτη και τις επιπλέον δραστηριότητες των παιδιών του ως την ώρα επιστροφής από τη δουλειά και ο φτωχός που θα στερηθεί ακόμα και το κρέας για να βοηθήσει το παιδί του με το φροντιστήριο στην Τρίτη Λυκείου ή να μπορέσει να ανταποκριθεί στο παιδικό μεράκι να μάθει κιθάρα.

Ταξικά κριτήρια επιστρατεύτηκαν και στην φιλολογία, που ως τώρα αναπτύσσεται γύρω από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ως χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο του «καπιταλιστή» συνταξιούχου ειδώθηκε το ότι θα «ψαλιδιστούν» οι υψηλές συντάξεις πρώτα των 1.500 ευρώ, μετά των 1.300 ευρώ και εσχάτως των 1.000 ευρώ. Παραγνωρίστηκε πλήρως ότι ο μεγαλοσυνταξιούχος. παίζει να έχει πληρώσει και υψηλότερες εισφορές ως εργαζόμενος. Όπως και το ότι τα 1.500 -1.300 ευρώ δεν τα εισπράττουν τα ρετιρέ της άρχουσας τάξης.

Τα έως τώρα δείγματα γραφής της αριστερής .εφαρμογής του Μνημονίου δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με ταξικού περιεχομένου επιχειρήματα γιατί καταρχήν είναι οριζόντια και όχι κλιμακωτά ανά εισόδημα και κοινωνική τάξη. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατέλαβε τον θώκο της κυβερνητικής εξουσίας μόνο με τις ψήφους των φτωχών της Δραπετσώνας (για να χρησιμοποιήσω μια πολυφορεμένη ατάκα του Πρωθυπουργού) αλλά και με τις ψήφους της μεσαίας τάξης, οφείλει να δει τη νέα κοινωνική διαστρωμάτωση. Σε αυτή τη νέα κοινωνική πραγματικότητα, η άλλοτε κραταιά μεσαία τάξη είναι πια καθημαγμένη από τους φόρους και την ανεργία. Αν και νεόπτωχη,  παραταύτα χρησιμοποιείται ως ο μοναδικός αιμοδότης των κρατικών εσόδων. Τελικά με ποια κοινωνική τάξη είμαστε;