X

Τι γίνεται με την προσφυγική κρίση;

“Εμπλοκή” μετά τις αντιρρήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων να υποκύψουν στις αξιώσεις που εγείρει ο Ερντογάν για κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους.

Ant1news

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών μετρά σχεδόν δυο μήνες ζωής και από χθες μπήκε σε φάση εμπλοκής μετά τις αντιρρήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, να προσφέρουν στον Ταγίπ Ερντογάν την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους , που θα ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ και τους… υπόγειους λεονταρισμούς της Άγκυρας ότι θα αφήσει ξανά τα πράγματα ανεξέλεγκτα.

Στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι 54.542 πρόσφυγες σύμφωνα με την σημερινή καταγραφή του συντονιστικού της Κυβέρνησης. Πάνω-κάτω δηλαδή όσοι ήταν και πριν συναφθεί η συμφωνία. Προφανές και πρόχειρο συμπέρασμα ότι λειτουργεί και αποδίδει το σκέλος της συμφωνίας ως προς την συγκράτηση των ροών από τα παράλια της γειτονικής χώρας μιας και δεν προστέθηκαν επιπλέον πρόσφυγες. Παράλληλα, όμως, αποδεικνύεται ότι το σκέλος της αποσυμφόρησης της ελληνικής επικράτειας καρκινοβατεί. Τα νομικά κωλύματα, εξάλλου, είχαν εξαρχής προβλεφθεί.

9.341 πρόσφυγες παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης και 2.026 στο λιμάνι του Πειραιά. Το Πάσχα πέρασε και το πρόβλημα δεν λύθηκε. Κανείς δεν πείστηκε να εγκαταλείψει τους πρόχειρους αυτούς καταυλισμούς. Το θέμα “σκεπάστηκε” κάτω από το… χαλί της δημοσιότητας, που πια στρέφεται στην οικονομία , την αξιολόγηση και τα μέτρα.

Διάβαζα τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, από τη Βιέννη, όπου συνάντησε τον ομόλογό του ότι: «στην Ειδομένη υπάρχουν δυνάμεις, υπάρχουν άτομα και ΜΚΟ, που επιμένουν να μην απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από εκεί. Η Ελλάδα συμπαθεί τους ξένους, είναι φιλόξενη χώρα, το θέμα είναι όμως ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους ημεδαπούς. Δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν κατάληψη και να μη μετακινούνται από εκεί. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Άραγε πόσο χρόνο χρειάζεται ο κρατικός μηχανισμός εξουσίας και αποφάσεων για να έχει εκείνος την πρωτοβουλία των κινήσεων; Να απομονώσει ύποπτες ΜΚΟ, να στεγάσει τους πρόσφυγες σε ασφαλείς καταυλισμούς, που το ίδιο θα ορίσει, να απελευθερώσει υπό κατάληψη σιδηροδρομικές γραμμές; Η προσφυγική κρίση δεν εκτονώθηκε. Αντιθέτως, θα αρκεί κάτι -ίσως και έλασσον- για να ξαναφουντώσει.