X

Σκοτώνει 1 στους 10 ενήλικες και το έχουμε όλοι σπίτι μας

Μιλάω για το αλκοόλ.

Ant1news

Ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα που διαρκώς αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις και την ίδια στιγμή είναι τραγικά ανεπαρκείς οι κρατικές θεραπευτικές δομές απεξάρτησης. 

Το αλκοόλ είναι πανταχού παρόν στη ζωή μας και την επηρεάζει σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό. Είναι τεράστιο λάθος να νομίζουμε πως το αλκοόλ υπάρχει ως πρόβλημα μόνο τα Σαββατόβραδα.

Χωρίς να παραβλέπω το γεγονός ότι η Ελλάδα ακολουθεί και αυτή τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς αύξησης των τοξικομανών, εκτιμώ ότι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα φτάνει και ο αριθμός των αλκοολικών ανδρών, γυναικών και εφήβων.

Το αλκοόλ γίνεται επικίνδυνο όχι μόνον όταν χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα για να αισθανθείς καλά. Ακόμα και εάν κάθε μέρα την ίδια ώρα πίνεις ΜΟΝΟ ένα ποτηράκι είσαι αλκοολικός.  Όταν δεν μπορείς να χαλαρώσεις , να νιώσεις , να αισθανθείς , να ευχαριστηθείς και καταναλώνεις αλκοόλ για να το πετύχεις, σε κάποια στιγμή, διατρέχεις τον κίνδυνο να αρχίσεις να πίνεις περισσότερη ποσότητα κάθε φορά για να εξακολουθήσεις να βιώνεις τις συνέπειες του αλκοόλ. Αυτό μπορεί να αποτελέσει τη αρχή μιας εξάρτησης. Εάν πίνεις για να αισθανθείς καλά μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου εάν μπορείς επίσης να χαλαρώσεις χωρίς αλκοόλ.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι μπορούν να διακόψουν όποια στιγμή το αποφασίσουν. Μόνο που με αυτή την ψευδαίσθηση εξακολουθούν να πίνουν. Φυσικά μόλις παρουσιαστούν τα πρώτα προβλήματα υγείας διαπιστώνουν ότι είναι πλήρως εξαρτημένοι και η απεξάρτηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

H συχνή χρήση αλκοόλ προκαλεί εξάρτηση, σωματική και ψυχική. Η εξάρτηση από αυτή την ουσία είναι γενικά ύπουλη και μακροχρόνια.

Οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι είναι μία αδελφότητα ανδρών και γυναικών που μοιράζονται την πείρα, τη δύναμη και την ελπίδα για  να μπορέσουν να αναρρώσουν από τον αλκοολισμό.

Μοναδική προϋπόθεση για να γίνει κανείς μέλος είναι η επιθυμία να σταματήσει να πίνει.

Δεν χρειαζόμαστε υποκατάστατα για να νιώσουμε ευτυχισμένοι. Μπορούμε και μόνοι μας!!!