X

«Ψάχνοντας» τα 2 δις του Άσμουσεν

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου άρχισαν να ψάχνουν στον προϋπολογισμό για να δουν από πού μπορούν να κόψουν για να κλείσει η δημοσιονομική «μαύρη τρύπα».

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Σενάρια για μαζική αποστολή κατασχετηρίων σε φοροφυγάδες και μπαταχτσήδες, επιτάχυνση των λουκέτων ή συγχωνεύσεων σε μη παραγωγικούς φορείς, ακόμη και σενάρια μεγαλύτερων μειώσεων σε επικουρικές συντάξεις  ή εφάπαξ, αν χρειαστεί να κλείσει η «τρύπα» για το 2014 που μια τρύπα, που βλέπει η τρόικα μα δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά.

Κωδικό-κωδικό άρχισαν να ψάχνουν στον προϋπολογισμό τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου για να δουν από πού μπορούν να κόψουν ή από ποιους μπορούν να ελπίζουν σε περισσότερες πληρωμές, ώστε αν ο μη γένοιτο και παρά τις έντονες αντιρρήσεις που ήδη εξέφρασε για την ύπαρξη του ο Γιάννης Στουρνάρας, η Κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει με τον Γιόργκ Άσμουσεν, ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει δημοσιονομική «μαύρη τρύπα» ύψους 2 δις ευρώ το 2014, η οποία πρέπει να «μπαλωθεί» άμεσα.

Το ξάφνιασμα, λίγο πριν αρχίσει το Eurogroup της Δευτέρας, από την δήλωση του ισχυρού άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει κι άλλα μέτρα, διαδέχθηκε η αγωνία για το ποια  θα μπορούσαν να είναι αυτά, δεδομένης της Πρωθυπουργικής εξαγγελίας ότι δεν μπορεί να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, όπως αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης και περικοπές μισθών ή κύριων συντάξεων.

Αναλυτές λένε πάντως, πως «δύσκολα μεν», αλλά βελτίωση κατά 2 δις του επόμενου προϋπολογισμού είναι εφικτή, μέσω ενός κράματος περικοπής δαπανών και αύξησης των εσόδων. Οι επιπλέον εισπράξεις μπορεί να προέλθουν από σημαντική τόνωση της πίεσης, ακόμη και με μαζική έκδοση εντολών κατάσχεσης, σε φοροφυγάδες και μπαταχτσήδες, που ενώ διαθέτουν χρήματα, έχουν φεσώσει με υψηλά ποσά εφορία κι ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ότι αφορά την πιθανότητα, πέραν των ήδη προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό, να πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι κρατικές δαπάνες, ειδικοί αλλά και οι πολίτες λένε πως η πρώτη, λιγότερο «επίπονη» κίνηση, πρέπει να γίνει εκεί που προκλητικά υπάρχει ακόμη αρκετό «λίπος», δηλαδή σε εκατοντάδες μη παραγωγικούς οργανισμούς, υπηρεσίες κι εταιρείες του Δημοσίου που από χρόνια θα είχαν καταργηθεί ή συγχωνευθεί, αλλά εξακολουθούν να στοιχίζουν πολλά στους φορολογούμενους, αφού το λουκέτο έχει …κολλήσει στις καλές προθέσεις.

Οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν, σε έσχατη λύση, πέραν του ήδη αναμενόμενου, να πέσει πολύ μεγαλύτερο ψαλίδι σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, καθώς, αν υπάρξει, το δημοσιονομικό κενό θα οφείλεται εν πολλοίς στην υπέρβαση κοινωνικών δαπανών κι επιχορηγήσεων ασφαλιστικών ταμείων.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου πάντως αναζητούν ισοδύναμα, ώστε να μην χρειαστεί να υπάρξουν «βίαια» μέτρα, ελπίζοντας παράλληλα σε σημαντική τόνωση των εσόδων, κυρίως από την καλύτερη των προσδοκιών εισπραξιμότητα του «τρεχόντων» φόρων, σε εισόδημα και ακίνητη περιουσία για τα έτη 2011-2012-2013, καθώς και στις πρώτες δόσεις του ενιαίου φόρου το 2014. Άλλος «πυλώνας αισιοδοξίας» ότι τελικώς δεν θα επιμείνει η τρόικα και όντως δεν θα υπάρξει «μαύρη τρύπα» του χρόνου, είναι η αντανάκλαση στα δημόσια έσοδα από την αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση του τουρισμού το 2014.