X

Ν. Καραβίτης: Οι αδικίες πιθανό να υπάρχουν

Για τον φόρο ακινήτων μίλησε στο «Πρωινό ΑΝΤ1» ο συντάκτης του νόμου και σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.

Ant1news

«Οι αδικίες πιθανό να υπάρχουν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λάβουμε υπόψη και κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται αυτός ο νόμος», τόνισε ο σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα και ο συντάκτης του νόμου για τον φόρο ακινήτων, Ν. Καραβίτης, μιλώντας την Πέμπτη στο «Πρωινό ΑΝΤ1».

«Σίγουρα είναι πάρα πολύ δύσκολη η εισοδηματική κατάσταση των Ελλήνων. Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί. Οποιοσδήποτε φόρος πειραχτεί, πονάει περισσότερο», σημείωσε ο κ. Καραβίτης αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο φόρος στα ακίνητα. «Είναι δουλειά της κυβέρνησης να σταθμίσει όλα τα γεγονότα για να βγούμε από την κακή δημοσιονομική κατάσταση στην οποία είχαμε βρεθεί. Να παραμείνουν σταθερά τα πρωτογενή πλεονάσματα», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις τιμές ζώνης, τόνισε ότι «απέχουν από τις πραγματικές τιμές. Αλλά και στο μισό να είναι οι τιμές ζώνης, θα πρέπει να ξέρετε ότι σε αυτή τη φορολογία, η φθηνότερη τιμή θα ξεκινήσει από τον συντελεστή». «Οι τιμές ζώνης όπου και να ήταν, το θέμα είναι η σχετική σειρά κατάταξης. Οι αδικίες πιθανό να υπάρχουν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λάβουμε υπόψη και κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται αυτός ο νόμος», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, πάντως, «τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα εάν υπήρχε κτηματολόγιο. Στο προηγούμενο φορολογικό καθεστώς είχαμε ένα τέλος ειδικών φόρων». Σε σχέση δε με την φορολόγηση των οικοπέδων, ανέφερε ότι «η προσπάθεια που έγινε είναι να ελαφρυνθεί η κατάσταση».