X

Ενιαίο ταμείο για όλους με 360 ευρώ εθνική σύνταξη

Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο που προβλέπουν τη δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Συντάξεων, που θα έχει κορμό το ΙΚΑ, νέες συγχωνεύσεις κύριων και επικουρικών ταμείων, καθώς και μειώσεις συντάξεων.

Ant1news



Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το σχέδιο για τη δημιουργία ενός Ταμείου κύριας σύνταξης, το οποίο είχε εκφράσει στο παρελθόν ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αναμένεται να το επαναφέρει σε σχετική ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το Ασφαλιστικό την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων με τους διακριτούς κλάδους (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) για παροχή:

- Ενιαίας Εθνικής Σύνταξης 360 ευρώ προς όλους τους ασφαλισμένους, όπως αυτή ορίζεται στο Ν. 3863/2010 και επιπρόσθετα στους ανασφάλιστους που δεν ξεπερνούν ένα κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος (7.000 ευρώ) με την ταυτόχρονη ισχύ της κατώτερης σύνταξης.

- Ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία αθροίζεται στην ενιαία και θα προκύπτει από τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για τους μισθωτούς και μόνο από τις εισφορές του αυτοαπασχολούμενου για το σύνολο της ομάδας αυτής.

Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία εναλλακτικών επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων για παροχή πρόσθετων τμημάτων σύνταξης, πρόσθετων υπηρεσιών υγείας και άλλων παροχών.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το εν λόγω σχέδιο σχετίζεται με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων (2,6 δισ. ευρώ για το 2014) και τις απαιτήσεις της τρόικας για περαιτέρω περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές.