X

Τέλος πλόων για τα σκάφη όπως… τέλος κυκλοφορίας για τα Ι.Χ

Με στόχο την τόνωση των εσόδων στα κρατικά ταμεία αλλά και την τόνωση του θαλάσσιου τουρισμού, προωθείται μετά από… μακρά διαβούλευση προς ψήφιση στη Βουλή το «τέλος πλόων και παραμονής σκαφών αναψυχής». Σε 20 εκατομμύρια το χρόνο υπολόγισε τα έσοδα ο Υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας στη Βουλή.

Ant1news


Της Δώρας Βογιατζάκη

Απέναντι στην κριτική που δέχτηκε ότι το τέλος αυτό είναι φθηνό και η ρύθμιση ευεργετική για τους «έχοντες» , ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αντέτεινε ότι με όλους τους προηγούμενους «ακριβούς» φόρους τα δημόσια έσοδα δεν είχαν καμία βελτίωση. Ανέφερε χαρακτηριστικά, μάλιστα, ότι  το 2012 από την έκτακτη εισφορά για τα σκάφη το δημόσιο εισέπραξε μόλις 40.000 ευρώ ενώ το 2011 περίπου 150.000 ευρώ.  

 Σκάφη μέχρι 7 μέτρα απαλλάσσονται του τέλους.

Από τα 7 μέτρα έως τα 8 το ετήσιο τέλος ανέρχεται σε 200 ευρώ.

Από τα 8 έως τα 10 μέτρα το ετήσιο τέλος είναι 300 ευρώ.

Από τα 10 έως τα 12 μέτρα 400 ευρώ. Από τα 12 μέτρα και πάνω, ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει 100 ευρώ ανά μέτρο, δηλαδή 1200 ευρώ για ένα 12μετρο σκάφος.       

Στόχος είναι το μέτρο να επιβληθεί άμεσα ώστε από πρώτης Ιανουαρίου 2014 να πληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ιδιοκτήτες και να μην χρειάζεται να επισκέπτονται την εφορία.

Υπάρχει πρόβλεψη τα σκάφη για επαγγελματική χρήση να πληρώνουν το 50%  ενώ δίνεται και κίνητρο για ελλιμενισμό ξένων σκαφών στην Ελλάδα με έκπτωση 30% εάν ένα σκάφος μείνει στη χώρα μας έναν ολόκληρο χρόνο.

Το συγκεκριμένο κίνητρο θεωρείται σχετικά ανταγωνιστικό για την προσέλκυση σκαφών σε σχέση με το τιμολόγιο που εφαρμόζουν οι ανταγωνίστριες γείτονες χώρες.

Για παράδειγμα  ένα τουρκικό σκάφος 12 μέτρων στην Τουρκία πληρώνει μόλις 30 δολάρια ενώ τα ξένα σκάφη δεν πληρώνουν καθόλου.