X

Στην Βουλή η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών

Ανακούφιση σε 17.000 καλλιεργητές, δανειολήπτες της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας, που έχουν υπέρμετρο χρέος, λόγω των πανωτοκίων.

Ant1news



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Τις λεπτομέρειες του τελικού κειμένου της ρύθμισης-ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες της παλιάς, «κακής» Αγροτικής Τράπεζας, που τελεί υπό εκκαθάριση, καθορίζουν τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε το πρωί της Δευτέρας να βρίσκεται στην Βουλή, όπως έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση.

Στόχος είναι να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των πανωτοκίων, που κρατούν ομήρους 17.000 αγρότες και υποθηκευμένες τεράστιες εκτάσεις γης. Με το «σπαθί» μιας ρύθμισης η Κυβέρνηση θα κόψει από κόκκινα δάνεια της παλιάς ΑΤΕ, σημαντικό μέρος χρέους (πέραν του κεφαλαίου), που οφείλεται στα δυσθεώρητα επιτόκια προηγούμενων ετών και στα πανωτόκια.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης «παλιότερα τα επιτόκια ήταν γύρω στο 24% με 26% και αν άρχιζες να καθυστερείς, οι τόκοι στην υπερημερία ήταν 36%. Δηλαδή ξαφνικά βρέθηκε ένας άνθρωπος που θα χρωστούσε 700 να χρωστάει 7.000. Δεν χαρίζουμε κανένα δάνειο. Αυτό το έξτρα πανωτόκι προσπαθούμε να το μειώσουμε, γιατί δεν φταίει αυτός αν για κάποιο λόγω τότε ήταν γιγάντια τα επιτόκια».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το μέτρο αφορά 500.000 στρέμματα υποθηκευμένα από αγρότες και κτηνοτρόφους για 17.000 δάνεια. Το συνολικό τους ύψος εκτιμάται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η ρύθμιση προβλέπει κούρεμα των δανείων, ανάλογα με το ύψος του χρέους. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες: 

-για οφειλή μέχρι το 200% του ποσού του δανείου, ο αγρότης θα πρέπει να πληρώσει μόνο το 120% του κεφαλαίου που πήρε ως δάνειο 

-για οφειλή πάνω από το 200% του ποσού του δανείου, ο αγρότης θα πληρώσει το 200% του κεφαλαίου που πήρε από την τράπεζα 

-η εξόφληση θα γίνει σε ετήσιες δόσεις,  7 ή 9 ανάλογα με το ύψος του χρέους 

-προβλέπεται πολύ χαμηλό επιτόκιο 

-επέρχεται άρση της απαγόρευσης που ισχύει για την ενοικίαση των υποθηκευμένων εκτάσεων, ώστε να αποφέρουν έσοδα 

-τίθεται εκτός υποθήκης η κύρια κατοικία και η κύρια αποθήκη του δανειολήπτη. 

Βάσει των όρων της κυοφορούμενης ρύθμισης δάνειο 5.000 ευρώ του 1998, που λόγω πανωτοκιών έφθασε τα 10.000 ευρώ, θα αποπληρωθεί με 6.000 ευρώ (120% του δανείου των €5.000 ευρώ ). Θα πρέπει να εξοφληθεί σε βάθος 7ετίας, έχοντας υποστεί κούρεμα 4.000 ευρώ.

Αντιστοίχως, δάνειο 5.000 ευρώ του 1985, που με τα πανωτόκια έφτασε στις 23.000 ευρώ, θα εξοφληθεί, σε 9 χρόνια, με 10.000 ευρώ, δηλαδή το 200% του κεφαλαίου των 5.000 ευρώ που ελήφθησαν από την τράπεζα κι έχοντας απαλλάξει τον δανειολήπτη από ένα σημαντικό χρέος  που ουσιαστικά ήταν «αέρας», νόμιμος ωστόσο σύμφωνα με ην τραπεζική τακτική της περιόδου εκείνης.

Οι αγρότες, που υποδέχθηκαν με ανακούφιση την ανακοίνωση της επερχόμενης ρύθμισης και περιμένουν να την δουν γραμμένη για να την αξιολογήσουν καλύτερα, ζητούν ει δυνατόν να θεσπιστεί ακόμη μεγαλύτερος χρόνος για την εξόφληση των δανείων μετά το κούρεμα.