X

Έως 800 ευρώ τα βοηθήματα από το πρωτογενές πλεόνασμα

Πριν τις ευρωεκλογές θα δοθούν οι εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευπαθείς ομάδες, ένστολους και άστεγους, από το πρωτογενές πλεόνασμα των 3 δισ. ευρώ, που θα φθάνουν έως και τα 800€.

Ant1news

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες σε ανώτατο επίπεδο, μεσοσταθμικά ο κάθε δικαιούχος θα λάβει περί τα 500 ευρώ, εφάπαξ ενίσχυση, ενώ τα χρήματα θα δοθούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ειδικότερα, οι ενισχύσεις θα είναι από 200 έως και 800 ευρώ θα χορηγηθούν εντός του Μαΐου σε περίπου 1.000.000 πολίτες ως κοινωνικό μέρισμα, ενώ συνολικά, προβλέπεται να διατεθούν 505 εκατομμύρια ευρώ σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και σε ενστόλους με συνολικές μηνιαίες αποδοχές μέχρι 1.500 ευρώ. 

Αναλυτικά τα βοηθήματα σε ευπαθείς ομάδες και ένστολους:

- Άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανάπηροι και άλλοι πολίτες, που είναι περί τις 950.000 θα λάβουν εφάπαξ ποσά συνολικού ύψους 475 εκατ. ευρώ. Τα ποσά των εισοδηματικών ενισχύσεων θα κυμαίνονται από 200 έως 800 ευρώ ανά δικαιούχο. Ως δικαιούχοι θα αναδεικνύονται όσοι έχουν δηλώσει για το έτος 2012 ετήσια οικογενειακά εισοδήματα τα οποία δεν υπερβαίνουν συγκεκριμένα χαμηλά εισοδηματικά όρια που θα καθοριστούν. Το σύστημα με το οποίο θα καθοριστούν τα εισοδηματικά όρια θα είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στην περίπτωση των επιδομάτων τέκνων, με τη διαφορά ότι τα όρια θα είναι πολύ χαμηλότερα. Επί της ουσίας τα ποσά των εφάπαξ ενισχύσεων θα κλιμακώνονται αντιστρόφως ανάλογα του ύψους των ετησίων οικογενειακών εισοδημάτων των δικαιούχων. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών τις εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις θα λάβουν περίπου 400.000 δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων, 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι αγρότες, περισσότερες από 200.000 άνεργοι, ανάπηροι.

- 64.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 1.500 ευρώ θα μοιραστούν περί τα 30 εκατ.ευρώ, δηλαδή έκαστος θα λάβει 460 ευρώ, μεσοσταθμικά.

Τα υπόλοιπα βοηθήματα και ενισχύσεις

- 20 εκατ. ευρώ για τους αστέγους. Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί στις υπηρεσίες που προσφέρουν στους αστέγους τροφή και στέγαση.

- 60 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση αυξήσεων στις αποδοχές των εν ενεργεία και συνταξιούχων δικαστικών, σε συμμόρφωση με σχετικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν ενέταξε στις προβλέψεις της την καταβολή αναδρομικών αυξήσεων έως και 30% στις αποδοχές και τις συντάξεις των ενστόλων το συνολικό ποσό των οποίων έχει υπολογιστεί σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όταν προκύψουν οι αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει τις όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν, με ισοδύναμα μέτρα.