X

Ποιοι γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος

Τα κριτήρια απαλλαγής ελευθέρων επαγγελματιών κι επιτηδευματιών από την υποχρέωση καταβολή του τέλους επιτηδεύματος δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Ant1news


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Τα κριτήρια βάσει των οποίων προβλέπονται απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος αποσαφήνισε το Υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υποχρεούνται να το πληρώσουν όσοι έχουν εισόδημα από επιχειρήσεις σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων, ανεξαρτήτως αν αυτά βρίσκονται σε νησί. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, εκτός κι αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. 

Για την απαλλαγή αυτή, λαμβάνονται υπόψη τα χωριά και νησιά όπως προβλέπονταν πριν από την έναρξη ισχύος του σχεδίου «Καποδίστριας». 

Για την εξεύρεση του πραγματικού πληθυσμού τους λαμβάνεται υπόψη η γενική απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001, ενώ για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2014 και στο εξής, θα λαμβάνεται υπόψη η Απογραφή του 2011. 

Επιπλέον διευκρινίζεται ότι θα ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός των χωριών τα οποία αποτελούσαν, πριν από εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» αυτοτελή νομικά πρόσωπα, δηλαδή κοινότητες. 

Συμπερασματικά, η πληθυσμιακή εξαίρεση εφαρμόζεται σε όλα τα μη τουριστικά χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, ακόμη και σε αυτά που βρίσκονται σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους. 

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, εξαιρούνται όλες από το τέλος επιτηδεύματος, χωρίς να εξετάζεται ο πληθυσμός των επιμέρους χωριών.