X

Φορολογικές ελαφρύνσεις από το 2015 προανήγγειλε ο Μαυραγάνης

Σταδιακές μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές και σταδιακή κατάργηση εισφορών προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Ant1news

Φορολογικές ελαφρύνσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις με στόχο την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης, μέσω της αύξησης των εσόδων, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών όπως δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ο Γιώργος Μαυραγάνης.

Αναλυτικά πρόκειται να γίνει σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε πολίτες και επιχειρήσεις στο 15%, απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων,  μείωση στη φορολογία των αυτοκινήτων και σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Ταυτόχρονα μελετάται από το υπουργείο νέο σχέδιο για ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών, αφού διαπιστώθηκε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους τα χρέη των πολιτών παρουσίασαν νέα αύξηση της τάξης των 3, 5 δισ. ευρώ.

«Αμέσως μόλις αποκατασταθούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα αρχίσει η συστηματική και σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους μπορούμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Η συστηματική και σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και θα ενισχύσει την ανάπτυξη.

Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του φόρου εισοδήματος σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με απώτατο στόχο το 15%, καθώς και η ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων με παρεμβάσεις στους συντελεστές με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό και αφού αξιολογήσουμε τα δεδομένα που θα έχουμε το καλοκαίρι, θα εξετάσουμε και τη δυνατότητα κατάργησης από τον Σεπτέμβριο της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, δηλώνει ο υφυπουργούς, περιγράφοντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επίτευξη του στόχου.