X

Αγώνας δρόμου για τα Προαπαιτούμενα… λίγος ο χρόνος για τον νέο υπουργό Οικονομικών

Τα "αγκάθια" που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου

Τρία μεγάλα αγκάθια καλείται να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης: Την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους και την συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Έτσι, ο νέος υπουργός πρέπει να «τρέξει» όχι μόνο για να πάρει η Ελλάδα τα 2 δις€ έως τέλος Ιουλίου, που είναι αναγκαία για την αποπληρωμή λήξεων ομολόγων έως τον Αύγουστο (ύψους 4,4 δις€), αλλά και για να μην υπάρξουν «κίτρινες» κάρτες για το σύνολο του Προγράμματος προσαρμογής.

Στην πρώτη συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με τους συναδέλφους του υπουργούς της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Πέμπτης 19 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, θα φανούν οι διαθέσεις τους από τις απαντήσεις του Έλληνα υπουργού.

«Πονοκέφαλος» οι αποφάσεις του ΣτΕ για ένστολους

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, για να διαπιστώσει με βεβαιότητα αν αφορά στο σύνολο των ενστόλων –εν ενεργεία και συνταξιούχων– και πόσο είναι επομένως το κόστος που συνεπάγεται για τον κρατικό προϋπολογισμό. Το καθαρό ποσό για τους εν ενεργεία υπολογίζεται στα 186 εκ.€ και αφορά στη συνολική δαπάνη των αυξήσεων και των αναδρομικών για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2014. Το αντίστοιχο ποσό για τους συνταξιούχους ανέρχεται στα 80 εκ.€, ενώ «ξεπάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών συνεπάγεται πρόσθετο καθαρό κόστος 50 εκ.€. Η επιπλέον καθαρή επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό από εδώ και στο εξής κυμαίνεται στα 220 εκ.€.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τρόικα έχει επιμείνει στην κάλυψη της τρύπας που θα προκαλέσουν στον προϋπολογισμό τυχόν δικαστικές αποφάσεις και αναζητείται πλέον η φόρμουλα που θα κάνει πράξη αυτή τη δέσμευση.

Η χρονική μετάθεση της εφαρμογής της απόφασης και η εξοικονόμηση του κόστους αποκατάστασης μέσω άλλων περικοπών στις αποδοχές των ενστόλων συγκαταλέγονται μεταξύ των πιθανών επιλογών. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στην αποκατάσταση των μισθών στα προ των περικοπών επίπεδα και να ακολουθήσει εν συνέχεια σε δόσεις η διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών.

Πολλά τα Προαπαιτούμενα

Στο μέτωπο των προαπαιτούμενων δράσεων, η επιτάχυνση της υλοποίησής τους αποτελεί κεντρικό μέλημα του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα διαβεβαιώσει τους ομολόγους του στο Eurogroup ότι οι εκκρεμότητες θα έχουν καλυφθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Έτσι, η επίτευξη αυτού του στόχου θα ελεγχθεί από την τρόικα κατά τη δεκαήμερη επίσκεψή της στην Αθήνα (πιθανότατα στις 8 Ιουλίου), την ώρα που τα αγκάθια των προαπαιτούμενων είναι:

- η ψήφιση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ»

- η ένταξη όλων των Επικουρικών Ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1/1/2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ,

 - η επικαιροποίηση της λίστας με τους υπό κατάργηση φόρους υπέρ τρίτων.

Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, τότε θα ξεκλειδώσουν και τα εκκρεμή 2 δισ.€ από το δάνειο της ευρωζώνης και θα περάσει ευκολότερα από την «κρησάρα» των ελεγκτών της τρόικας τον ερχόμενο μήνα, ώστε η μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος, το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό και τις φοροελαφρύνσεις να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Πάντως, το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα στείλει στους εταίρους μας μήνυμα προσήλωσης της κυβέρνησης στην οδό των μεταρρυθμίσεων.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφραζε ανησυχίες για «μεταρρυθμιστική κόπωση» και σημείωνε ότι «οι υποσχέσεις των πολιτικών ηγετών για «κοινωνικά μερίσματα» και όχι νέα μέτρα δείχνουν ότι η πολιτική δέσμευση για τη στρατηγική του χρέους θα δοκιμαστεί σοβαρά.

Αντίστοιχα σχόλια γίνονται το τελευταίο διάστημα και στα πηγαδάκια των Βρυξελλών, οπότε ο νέος υπουργός Οικονομικών θα ξεκαθαρίσει στους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ότι η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, για την οποία η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη, θα επιτρέψει τις πρώτες φορο-ανάσες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Άλλωστε, η τελευταία μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη εκτιμά ότι η χώρα μας βρίσκεται κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ φέτος. Το ποσοστό αυτό αποτελεί τον μνημονιακό στόχο, ενώ στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ο πήχης έχει τεθεί ακόμα ψηλότερα, στο 2,3% του ΑΕΠ.