X

Προαπαιτούμενα την Δευτέρα, μειώσεις φόρων την Τετάρτη

Εβδομάδα πλούσιας δράσης για το οικονομικό επιτελείο. Σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup - Μεθαύριο επιστρέφει η τρόικα, ενώ την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία γα την μικρή ΔΕΗ.

Ant1news


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

«Καυτή» εβδομάδα, με μάχες σε πολλά, συχνά παράλληλα μέτωπα, ξεκινά για το οικονομικό επιτελείο. Ο αγώνας αρχίζει από σήμερα, καθώς η χώρα μας αναμένεται να έχει την τιμητική της στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να επικυρώσουν πολιτικά την εκταμίευση της πρώτης υπο-δόσης του 1 δις ευρώ, για την οποία άναψε ήδη πράσινο φως το Euro Working Group, αλλά και να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Γκίκα Χαρδούβελη για την πορεία υλοποίησης των 6 προαπαιτούμενων για την δεύτερη υπο-δόση για άλλο 1 δις ευρώ, από την οποία εξαρτάται και η αποδέσμευση προς την χώρα μας κεφαλαίων 1,8 δις, που αφορούν επιστροφή των κερδών ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από την διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Μετά από την «παράταση» που έχει δοθεί στην Κυβέρνηση από το Eurogroup,τα προαπαιτούμενα αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν το αργότερο ως τις αρχές Αυγούστου. Καθώς πρόκειται για μέτρα με έντονο «πολιτικό χρώμα», η προσοχή των εταίρων είναι στραμμένη στην Ελλάδα, περιμένοντας να περάσουν από την Βουλή και να υπογραφούν από τις κυβερνητικές «πένες» οι νόμοι και οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων το νέο πλαίσιο για την χρήση του αιγιαλού, την συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και φυσικά την σύσταση της «μικρής ΔΕΗ», για την οποία η επίμαχη ψηφοφορία αναμένεται στην Ολομέλεια του Α΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής την Τετάρτη.

Μέσα στην Βουλή θα συζητείται το νομοσχέδιο, απέξω οργανώνουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας η ΓΕΝΟΠ κι άλλες οργανώσεις και λίγα μέτρα πιο κάτω η τρόικα, που επιστρέφει την ημέρα εκείνη στην Αθήνα, θα αρχίζει τις επαφές της με το οικονομικό επιτελείο για την «μίνι-αξιολόγηση» του καλοκαιριού.

Η ελληνική πλευρά περιμένει με γεμάτη ατζέντα τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς επιδιώκει το ταχύτερο να αρχίσει την συζήτηση για χαλάρωση των ρυθμίσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και παράλληλα να αποσπάσει την σύμφωνη γνώμη της τρόικας για το σχέδιο σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Ως 100 δόσεις στους συνεπείς

Η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων και η διατήρηση εντός τροχιάς του προγράμματος, μάλιστα με την παγίωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αποτελέσουν τα βασικά όπλα του οικονομικού επιτελείου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Από τα θέματα που θα θέσει πρώτα η ελληνική πλευρά είναι η χαλάρωση των όρων στις ρυθμίσεις για την εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το συνολικό ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 82 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βασική επιδίωξη είναι οι δόσεις από 36 σήμερα να αυξηθούν σε τουλάχιστον 72 και να φθάνουν ως και τις 100 για όσους είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις, ώστε να ανακοπεί το τσουνάμι από τα φέσια στις Δ.Ο.Υ. που φθάνουν τα 66,4 δις, εκ των οποίων τα 5,2 δις μέσα στο 2014.

Οι ηπιότεροι όροι θα ανακουφίσουν τους οφειλέτες και θα φέρουν ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία, αφού ως τώρα οι ρυθμίσεις «δεν περπατούν». Στην «πάγια ρύθμιση» έχουν υπαχθεί μόλις 300.000 από τους 1.500.000 οφειλέτες, από τα 8 δις των χρεών προς το ΙΚΑ σε διακανονισμό βρίσκονται μόλις 800 εκατομμύρια ευρώ κι από τα 7,4 δις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, σε ρύθμιση έχει ενταχθεί μόλις το 2,3% των χρεών.

Απαρχή μείωσης φόρων

Στην συζήτηση με την τρόικα, το οικονομικό επιτελείο θα θέσει και το σχέδιο της σταδιακής μείωσης των  φορολογικών συντελεστών. Πρώτος στην λίστα είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, για τον οποίο στόχος είναι να μειωθεί κατά 15-20%.

Παράλληλα όλα δείχνουν ότι απομένει η τυπική έγκριση από την τρόικα για την διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13%, ενώ σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει την κατάργηση της, όπως ξεκάθαρα αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 2 Ιουλίου.

Στις διαβουλεύσεις με τα στελέχη της τρόικας, που αναμένεται να μείνουν στην Αθήνα για περίπου 10 ημέρες, αναμένεται να κυριαρχήσει και ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση θα καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η μεγαλύτερη «πληγή» γα τον προϋπολογισμό αφορά τους ένστολους, βάσει της οποίας απαιτούνται 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να επιστρέψουν οι μισθοί κι οι συντάξεις τους στα προ των κηρυγμένων ως αντισυνταγματικών περικοπών του Αυγούστου του 2012, αλλά  πρέπει να εξευρεθεί και «πακέτο» 600 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να επιστραφούν, σε εν ενεργεία ένστολους και απόστρατους, οι παράνομες περικοπές που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους, για διάστημα περίπου δύο χρόνων.